wyjazd. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno. W przepisie można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, jagody lub jeżyny. Pięknie się prezentują i szybko znikają . Zachęcam do wypieków . Drożdżówki z serem i owocami Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych ((1 opakowanie)) 1 jajko 30 g cukru ((ja użyłam erytrytolu
Przepisy na widelcuciasto do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego
W kuchni Katieciasto do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego
W kuchni Katiekaszy manny 1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania ziarenka wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej
Obiad gotowyłyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym. • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. • Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z resztą. Odstawić ciasto na 1-2 godziny. • Uformować kulki, które należy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki
To co kochamILOŚĆ: 7-8 Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki kopiata łyżka malin kopiata łyżka jagód Do dużego garnka lub miski wbić jajko, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce(...)delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe
Gotuję Testujęjagodami goji. Do tego nie zawierają w sobie jajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki. Piekarnik nagrzać do 150C (z termoobiegiem). Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego
CookYourselfblenderze lub mikserze miksujemy umyte jagody z wodą. Jeśli nasz mikser jest duży i potrzebuje więcej składników, wtedy podwajamy lub potrajamy porcję, pamiętając, by po zmiksowaniu wydzielić odpowiednio 1/2 lub 1/3 powstałej mieszaniny. Do zmiksowanych jagód dodajemy 7 łyżek syropu z agawy. Całość wlewamy do dołka wyrobionego w suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę
Weganizm infantylnyciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytypostanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli Pianka: 6 białek(...)cukru waniliowego sok z 1/2 limonki (wcześniej ją sparzyć) Dodatkowo: borówki - ja dałam jeszcze poziomki i jagody cukier puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać(...)środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
peanutbuttermonsterrodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki(...)proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe
Rozpustne gotowanieSmak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli(...)masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat
Kolorowa kuchnia Elkiciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej Skworcu 120 g cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; 3 morele 20 dag jagód 10 dag truskawek płatki migdałów do posypania po wierzchu Skworcu cukier puder do posypania Przygotowanie; Jagody(...)osączyć. Morele wypestkować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Do masy wbijać po 1 jajku. Do ciasta dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Tortownicę o średnicy 26cm. wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i na wierzchu poukładać oczyszczone owoce
Radość kipiąca uśmiechem.jagodowa: 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam(...)biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje. Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach
Ciasteczkowy Potwórbitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek z ogrodu mamy. Dzieciaki babeczki pochłonęły(...)zważy Schłodzoną śmietanę ubijamy robotem na jak najwyższych obrotach i staramy się ją maksymalnie napowietrzyć. Ubita śmietana po odwróceniu miski "do góry nogami" będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i roztarte jagody, miksujemy chwilkę i śmietana jest gotowa. Pamiętaj, że śmietanę nakładamy na całkowicie zimną masę budyniową- nie może być ciepła ani letnia, bo może rozpuścić śmietanę ;-) Podpowiem też
SMYKWKUCHNImiękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki płaskie cukru brązowego - 150 ml wody - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej W rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj
SMYKWKUCHNIpudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do musu jagodowego. Dokładnie mieszamy. 4. Serki(...)krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniagofry delikatnie cukrem pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej , więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami 1 szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajk0 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy je olejem. następnie wlewamy do każdej porcję ciasta. Pieczemy gofry jogurtowe ok 10 minut. Po wyjęciu z formy wykładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoich najbliższych. Czekoladowe babeczki podane z jagodami SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków 100 g cukru pudru + do posypania torcików 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła + do wysmarowania kokilków 2 jajka 6 łyżek jagód PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło cukier waniliowy(...)mąkę i energicznie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, wypełniamy je czekoladowym ciastem do 3/44 wysokości. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z jagodami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam je i Wam. Spróbujcie. Smacznego(...)podania: jagody leśne w żelu cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem
Słodkie okruszkiżółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki
Świat CiastaSkładniki ok 21-24 sztuk: – 2 szklanki mąki pszennej – 100g cukru – 250 g jagód – 100 g mlecznej czekolady – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu naturalnego – 80 ml oleju polewa – 70 g białej czekolady – garść jagód do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej), natomiast(...)składników wsypać suche i wymieszać. Pod koniec dodać umyte jagody.Do papilotek na muffinki wykładamy ciasto do wysokości ok.3/4 foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Polać ostudzone muffinki i udekorować jagodami. Artykuł Muffinki z jagodami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDeser z jagodami. 200 g jagód 40 g cukru 50 ml wody 200 g serka mascarpone 300 g jogurtu naturalnego 30 g ciastek czekoladowych
dolcevitainmykitchenDzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się
Oryginalny smakMoja kolejna wersja rolady z tak zwanych ekspresowych. Już kiedyś robiłam kilka wersji. Pomysł na takiego typu rolady pochodzi od Magdy z Takie tam pichcenie. A
Ewa w kuchni