ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:123/278)

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką 170

chrupiącą kruszonką i borówkami? Chyba nie. Uwierzcie mi na słowo i nie czekajcie zbyt długo na upieczenie tych drożdżówek. Oczywiście borówki można zastąpić leśnymi jagodami i będą równie pyszne jak nie lepsze. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru sól szczypta

Ala piecze i gotuje
Przytulone drożdżówki z owocami lata 136

Zamęczę, obiecuję, zamęczę przepisami na ciasta z owocami. Jemy je praktycznie codziennie, w milionach kombinacji smakowych, czasem nawet nie jestem w stanie zrobić porządnych zdjęć (nie

Słodkie inspiracje
Muffiny z jagodami 170

Krok 1 Łączymy w misce mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej i jajko, mieszamy. Na końcu do masy dodajemy jagody, całość łączymy za pomocą łyżki. Krok 2 Nakładamy ciasto do formy na muffiny. Krok 3 Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) Smacznego function load

Coś bym zjadła
JAGODOWO MI - CZYLI DELIKATNY SERNIK NA ZIMNO 306

idealnie do serników na zimno) 1 cukier wanilinowy (16g) 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie:  2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. 4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać(...)odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia.  Jagody przepłukać na sicie. Zblendować.  Serek, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodawać do masy po 2-3 łyżki wystydzonej, płynnej żelatyny, cały czas miksując na niewielkich obrotach

Walijskie Pichcenie
Pierogi z serem 193

Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem . Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę

Salonik smaków
Placuszki na maślance z jagodami 194

Idealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Pyszne! Składniki: 400 ml maślanki 2 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżki cukru brązowego 250 gram jagód 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli szczypta cynamonu  cukier puder  olej(...)rzepakowy Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie

Mango Papaja
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 226

pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów. Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Patrz(...)Pierogi z jagodami przepis od babuni Nadzienie – cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno wątróbkę i smażyć do momentu aż wątróbka się przesmaży. Zmielić maszynką do mięsa. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i wątróbkę, majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Jagodzianki na twarożku 180

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje
Crumble z jagodami 217

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –

Ciastkozercy
Delikatne pierogi z jagodami 151

jajko ciepła woda jagody, dużo jagód! :) gęsty jogurt naturalny 0% słodzik w proszku - ja używam Sussina Gold* sól *oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem Do dzieła: Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy pół łyżeczki soli i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło(...)dodając w trakcie ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest gotowe dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz/płytę/czy co tam macie :) i zagotowujemy. W między czasie z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka. Ok, tylko

Spektrum Smaku
Beza z jagodami 176

wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze

gutfut
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 197

mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów.  Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami  aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc(...)wykorzystujemy. Dodajemy cynamon i przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć mi przez cały rok, zawiera ona hity z bloga Moje wypieki.  Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie.  Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto  jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka francuskie z kremem i owocami 123

ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm) Nadzienie: krem angielski według tego przepisu ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone) cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej. Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić

Lamarida.pl
Jagodowe tartaletki 181

Ciasto: 315 g mąki pszennej; 40 g cukru pudru; 3/4 łyżeczki soli; 225 g masła; około 120 ml bardzo zimnej wody*; Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wykleić ciastem rozwałkowanym na grubość około 4 mm. Z ciasta(...)między czasie wodę. Kiedy ciasto lekko się "zbryli" to wykładamy je na stolnicę lub blat i zagniatamy w kulę. Dalej postępujemy jak opisałam powyżej. Nadzienie: 450 g borówki amerykańskiej lub jagód; 37 g cukru; 22 g mąki (u mnie kartoflana); 45 ml soku z cytryny; 140 ml dżemu jagodowego; 45 g masła; Borówki (jagody) wymieszać z mąką, cukrem

In my kitchen
Jagodzianki 296

rozpuszczonego masła 100 ml jogurtu greckiego Dodatkowo: 200 gram świeżych jagód białko+ 2łyżki mleka do posmarowania jagodzianek lukier: 10 łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka(...)Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik

Mango Papaja
Koszyczki z niespodzianką, pyszny deser 139

Koszyczki można upiec dużo wcześniej, schować do szczelnego pudełka. I jak goście przyjdą przygotować. Smaczne, polecam. Przygotowanie koszyczków – Masło roztopić w rondelku na małym ogniu

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania