Czyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)masła 1/2 szkl. cukru pudru 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl. mleka w proszku 150 g jagód 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 1 szkl. śmietany 30% 1 śnieżka 125 g mascarpone Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej
Smaki Na Talerzuktóra równoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyktóra równoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyPierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru(...)dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką. Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów. Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około
KukuleczkiClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu
Kulinarne Fantazje Marioliwiększej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2 porcji składników. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar. Margarynę można zastąpić masłem. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek
Gospodyni MiejskaWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie
SMYKWKUCHNIwspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana(...)roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę. Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego
Poezja smakudesery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym Składniki na 20 sztuk: Na frużelinę jagodową: 250g świeżych lub mrożonych jagód pół szklanki(...)Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą masę przecieramy przez sitko. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (np. w mikrofali około 10 sekund), aż się rozpuści. Wlewamy do przetartych jagód i mieszamy
Smak mojej kuchnibardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha. 5 zasad idealnie kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche - wybierz masło zamiast margaryny, masło zawiera
SMYKWKUCHNIpróbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, wystarczy wybrać się na spacer do lasu we wrześniowe popołudnie, narwać kilka kiści pomarańczowych, jędrnych, jarzębinowych jagód, odpowiednio je przygotować, zalać alkoholem i czekać. Na szczęście niedługo, bo po miesiącu można już go odcedzić, przelać do butelek i próbować :-) W naszym domu jarzębiak przygotowuje mój mąż(...)mamy już jarzębinę w domu to zabieramy się do jej czyszczenia.Owoce jarzębiny odrywamy od szypułek, dokładnie myjemy, równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia ciasta i wkładamy do ciepłego piekarnika, by nieco przywiędły. Gdy jagody już się dobrze wygrzały, chłodzimy je i przekładamy do foliowego woreczka, następnie mrozimy 2-3 godziny. Po tym czasie odmrażamy jarzębinę, przekładamy owoce do dużego
Rozpustne gotowanieświetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki czy jagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek. Bo domowe ciasta są najlepsze Nadmiar – o ile zostaje – spokojnie zamrażam (kroję wtedy ciasto na kawałki i układam w plastikowym pojemniku), wyjmuję
Zasmakuj Kuchniwody 15 dag jagód 1 łyżka masła ½ łyżki cukru sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajka oraz wodę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aż powstanie gęste ciasto. W garnku gotuję wodę, solę. Do gotującej się wody wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta, zanurzając łyżkę we wodzie. Kluseczki gotuję 5 minut i odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję jagody, wsypuję cukier
Tradycyjna kuchnia Kasicukier puder do posypania masło do polania sól Mąkę, jajko i tyle wody ile zabierze ciasto dokładnie wyrobić. Ciasto nie może być bardzo twarde. Wyrabiamy do chwili aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy odpowiednie krążki lub wycinamy kwadraty. Nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min. Pierogi polać roztopionym masłem i oprószyć
harrisa