ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:786/956)

Deser zimowy 142

cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć

królestwo garów
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 170

"W slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indiańska lemoniada 140

Indiańska lemoniada przepis na orzeźwiającą sumakadę Indiańska lemoniada znana też jako sumakada gasi pragnienie z siłą wodospadu. Kwaskowo - słodki, orzeźwiający napój, to najlepsze co możesz przygotować

Cztery Fajery
3 pomysły na wartościowe śniadania dla dzieci (i nie tylko) 266

Monini. Lubię je, bo to bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż ziarna są już ugotowane i gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać je z mlekiem i suszonymi owocami, albo dodać do ciasta na placuszki czy muffinki. Nie muszę pamiętać o wcześniejszym ugotowaniu kaszy, a mi również nie zawsze udaje się wcześniej zaplanować posiłki. Rice&More 90 sek. kupicie w Selgrosie, Makro(...)obiadu. Z kolei placuszki uwielbiają prawie wszystkie dzieci. Tadzio oczywiście najbardziej kocha słodkie, ale takie wytrawne też potrafi zjeść. Ostatni przepis to śniadaniowa kasza na mleku z dodatkiem prażonego jabłka. Z Tadziem uwielbiamy jabłka, a ostatnio dostałam od Taty dużą ich dostawę z ogrodu i przerabiam do słoików jako pyszny dodatek do kaszki, owsianki i naleśników. Jajeczne muffinki

Chilli Czosnek i Oliwa
Co zjeść i zobaczyć w Berlinie? 96

Co w Berlinie zobaczyć, zwiedzić w jeden dzień? Co warto zjeść? Gdzie znaleźć najlepszego kebaba i jakie desery oferuje ta jedna z najpopularniejszych europejskich stolic? Ostatnio

Słodki Blog
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 218

Truskawki rządzą i myślę, że jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze

Obiad gotowy
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne 192

wymieszaniu wsypałam resztę mieszanki z mąką.       Wymieszałam na gładką masę. Przykryłam folią i wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik ustawiłam   na 180 ° C. Ciasto rozwałkowałam na placki na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wykrawałam pierniczki. Przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarowałam rozkłóconym białkiem i od razu dekorowałam kolorową posypką tworząc wzorek(...)filcowe figurki, które znalazły się na fotce poniżej, można znaleźć na tej stronie....    Pierniczki doskonale przechowują się w metalowych pudełkach. Dobrze wówczas włożyć kawałek skórki jabłka, szczelnie zamknąć pudełko i po chwili mamy mięciutkie pierniczki.   Jeśli podoba się Wam taka zabawa z pierniczkami, to zapraszam do upieczenia a potem do dekorowania. Dzieci z pewnością

Kuchnia u Krysi
Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem 123

Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem najlepsza sałatka do kotletów mielonych Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem i musztardą. Klasyka gatunku i najlepszy dodatek do obiadu

Cztery Fajery
Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 132

przejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy(...)Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni

Made By Mom And Son
Puszyste racuchy z dyni 191

Racuchy na maślance>>> Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>> Przepis na racuchy z jabłkami>>> Racuszki drożdżowe z jabłkami>>> Racuszki z jabłkami na kefirze>>> Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka>>> Racuchy z dyni przepis       Przepis(...)umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre. Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Krok 2. Patelnię

Moja Książka Kucharska
Naleśniki Z Twarogiem Pod Pierzynką Budyniową Z Sosem Pomarańczowym 144

będzie służyła mi przez długie lata. Więcej o patelni oraz testach jakie na niej przeprowadziłam zobaczycie w przepisie oraz pod nim :) Składniki na patelnię o średnicy 20-24 cm Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 jajka kl L 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru zwykłego szczypta soli 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego(...)cukru pudru Sos pomarańczowy: 1 pomarańcza obrana za skórki i wyfiletowana 1 łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy 1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką. 3. Następnie do rondelka lub na patelnię

Gotowanie...to proste !
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 264

bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet(...)Pana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła Kaczkę rozkładamy na desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy

sierotka maRysia w kuchni
Kiszone cytryny 65

ziarenek pieprzu kolorowego, 10 sztuk goździków, 6 łyżek kryształów soli kłodawskiej,  przegotowana chłodna woda do uzupełnienia słoika. Użyłam cytryn średniej wielkości. Najlepsze byłby najmniejsze, ale to nie jabłka, że mamy wybór. Dobrze by było aby miały jak najcieńszą skórką. Cytryny pomimo, że są ekologiczne musimy je dokładnie umyć najlepiej w wodzie z octem, a następnie w wodzie(...)pozostawić w chłodnym miejscu ale wówczas kiszenie będzie przebiegało wolniej.  Po ukiszeniu słoik z zawartością przechowujemy w lodówce. Skórka cytrynowa – znakomity produkt uboczny.  Zazwyczaj robimy skórkę do ciast z pomarańczy. Zapewniam, że z cytryny również jest znakomita a na dodatek przygotowywana bez obróbki termicznej.  Ze skórki pozbyłam się białej części czyli albedo. Pokroiłam w cienkie paseczki

Leśny Zakątek
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 189

pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to  jagodzianki  (również  te z serem ), a teraz u schyłku lata nadziewam je musem z jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem lub innymi korzennymi przyprawami, nabierają wtedy wyrazistości i intensywności. Dla podkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym lukrem, lub oprószyć cukrem pudrem(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania