Szybkim pomysłem na deser są pieczone gruszki z kruszonką. Bardzo lubię gruszki, zwłaszcza gruszki karmelizowane , czyli pieczone gruszki w miodzie. Ten deser nie wymaga specjalnych umiejętności
codojedzeniagotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami łosoś w sosie chrzanowym PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Przygotowanie : 25 minut Składniki placki: – 5-6 ziemniaków – pół średniej cebuli(...)ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. SOS PIECZARKOWY
nietylkopasta.plChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie – gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście(...)mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z gruszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBlendujemy to na gładką masę. Do powstałego szpinakowego mleka dolewamy wodę i olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól i całość mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra, czosnek(...)soli do kurczaka, bo serek idealnie równoważy ten smak. Naleśniki możemy składać w trójkąty lub zrobić sakiewki. Tutaj macie spore pole do popisu. Jako dodatek polecam surówkę z marchewki, jabłka i soku z cytryny. I koniecznie sosik czosnkowy 😉 PS. Naleśniki te można też wykorzystać do przygotowania roladek. Można je posmarować serkiem śmietankowym/chrzanowym, dołożyć plasterek wędzonego łososia i rzodkiewkę
Emskie SmakiChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie - gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru :)). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście(...)mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem
KardamonovyTakie placuszki możemy przygotować sobie na śniadanie lub deser :-) Składniki na mniej więcej 12 placuszków: 250 g sera ricotta 1 jajko kl. M 4-5 łyżek
Gotowanie...to proste !średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą połowę pozostawić w całości. Na całą połowę każdego z prostokątów nakładać po czubatej łyżeczce wystudzonego budyniu(...)kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 ciastka. Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki). Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym nadzieniem. W przepisie gotuje się budyń, tylko zamiast na mleku, to na śmietance
Gospodyni Miejskadomu pojawia się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście(...)dodać warzywa i owoce i upiec. Obiad gotowy. W trakcie pieczenia, mogę się zając innymi sprawami, a obiad sam się robi w piekarniku ;-). Nietypowe połączenie kurczaka z buraczkami, kwaskowatymi jabłkami, cynamonem i czosnkiem, stworzyło tak pyszne połączenie smaków, że jestem pewna, że wrócę do tego przepisu niejednokrotnie. Sprawdźcie sami jak przygotować to danie, poniżej podaje przepis i listę składników
SMYKWKUCHNIsmakują…latem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami, serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne, wystygnięte(...)wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec
Mieszam w Garnkustronie Kulinarnego Bloga Roku możecie znaleźć mój przepis, w tym miesiącu zadaniem do wykonania było Finger Food - karnawałowe przekąski po polsku, więc postanowiłam zamieścić przepis na Racuchy z jabłkami , ponieważ jak się okazało bardzo przypominają nieco delikatniejsze pączuszki. Kieruję też do Was prośbę o głosowanie, bo mam szczerą nadzieję, że racuchy Wam smakowały, jeśli je wypróbowaliście, bądź też posmakują(...)sztywną pianę, po czym wsypać do nich dwie łyżki mąki. Miksować przez chwilę, po czym dodać żółtka, a na samym końcu odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię. Można przykryć pokrywką, żeby omlet szybciej ściął się na wierzchu. Przy odrobinie wyczucia przy ustawianiu odpowiedniej temperatury, nie będzie to jednak konieczne. Smażyć na złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkoMój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki z jabłkami, ale moim zdaniem nawet lepsze od nich :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 żółtka 28 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych(...)kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h , aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy
Chocolate Muffin BlogPędzę, biegnę, wciąż gdzieś spieszę. Poznaję życie studenckie w liceum, gdzie spomiędzy stery książek, nieśmiało zerkam w stronę kuchni. W sercu się kotłuje, nie ma czasu
W kuchni Karmel-itkiSurówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki z dodatkiem koperku to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, surówka będzie mniej kaloryczna
Oryginalny smakSzybki obiad z piersi kurczaka obiad w 30 minut Szybki obiad z piersi kurczaka - przepis, który pozwala w niespełna pół godziny przygotować gorący i smaczny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)następnie dusić pod przykryciem, aż zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając
Kucharzycaprzestaniemy chorować (ile można! ja z pewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". U nas pojawiły się w trakcie ostatniej burzy, całkiem nie na śniadanie, raczej na podwieczorek. Ale na śniadanie(...)cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryPankejki to coś pomiędzy naleśnikami a placuszkami . Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił(...)ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam. Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, które mogą być przygotowane z jagodami, malinami, borówkami czy porzeczkami. Osobom, które nie trzymają bardzo niskich węglowodanów polecam też wersję z jabłkami i cynamonem Składniki na 6 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki(...)suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego
Ola la LCHFjesiennym dogadzaniu sobie poszłam o krok dalej. Kilka dni po tym jak zrobiłam bułeczki z jabłkiem przyszła pora na moje ulubione drożdżówki - te z budyniem. To jest dopiero zastrzyk endorfin ... i kalorii przy okazji, ale skupmy się na tych pozytywnych stronach skoro późna jesień, a wraz z nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki(...)kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość mleka
Kuchnia po mojemudokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia(...)łyżki wody +barwniki spożywcze, oraz różne posypki od Dr. Oetkera. Można je przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. * zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz The post Świąteczne pierniczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie
Kuchnia ŁukaszaUrocze są, prawda?:) Są takie lekkie i delikatne, cienkie, z milionem dziurek. Dlatego nazywamy je "ażurowe naleśniki". Mnie najbardziej smakują z prażonymi jabłkami, polane miodem lub syropem klonowym. Przygotowując je warto pamiętać, żeby smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię trzeba cienko posmarować olejem, nadmiar oleju zetrzeć papierowym ręcznikiem, a smażąc kolejne naleśniki jedynie przecierać patelnię(...)szczypta soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia Kefir wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Dodać jajko, cukier, sól, wsypać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut
Obiad gotowydomowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami(...)letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto
Kulinarne przygody Gatitywięc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie. Na przykład jesień w gruszkowej oprawie. Polskie sady pełne gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się ogląda podczas jesiennych spacerów i przejażdżek. Kawałek tej cudowności warto przenieść do kuchni. Przepis na rogaliki drożdżowe(...)wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się składników, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło, wyrabiamy ciasto przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do godziny. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
KulinarneImpresje.plmleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy szczyptą soli, do ciasta wlewamy dwie łyżki oleju, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Olej zawarty w cieście w zupełności wystarcza do smażenie, więc nie trzeba dodatkowo go dodawać na patelnię. Z powyższych składników wychodzi 4 naleśniki. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej jedną godzinę. Twaróg(...)ogniu. Naleśniki z serem zapiekane na patelni podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego naleśniki z serem zapiekane na patelni Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Naleśniki z jabłkami i karmelem Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Artykuł Naleśniki z serem zapiekane na patelni pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuKolejna wersja placuszków z kaszy jaglanej . Ostatnio robiłam je z jabłkami , a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik , która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej(...)minut, pod koniec gotowania dodając miód. 2. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, cukier, otręby i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. 4. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać miód i smażyć aż kawałki gruszki zmiękną a miód je ładnie
Kto ugości moich gości?