pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzujabłka. Po kilku minutach dodaję cukier oraz masło orzechowe. Duszę całość jeszcze 2 - 3 minuty i ściągam z ognia. Pszenne bułeczki - zawsze na oko mąka, suche drożdże, woda, sól, oliwa i cukier. Mąkę (około 300 gram) mieszam z suchym drożdżami, cukrem i solą. Wlewam ciepłą wodę (niepełną szklankę) i oliwę z oliwek. Zagniatam jednolite i gładkie ciasto
Mango Papajaniewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper. 2 ugotowane lub upieczone buraki jabłko szara reneta uprażone szczypta tymianku łyżeczka octu jabłkowym łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku opakowanie matiasów Seko czerwona cebulka(...)jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami. Domowe podpłomyki : szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe
AZgotuj!ciasto z lodówki. Dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy dowolną grubość ( w zależności jak chcemy). Następnie wykrawamy dowolny kształt. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 8 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ozdabiamy wedle uznania. Pierniczki przechowujemy w szczelnym pudełku ( można włożyć do środka kawałek jabłka
Health-Fit-Lifejabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie ;) Składniki (ok. 60 małych ciasteczek) Ciasto
Słodkie inspiracjejabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana w Europie. Jest świetna do serników i wszelkich ciast. Genialna
Słodki Kompromiszaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: - 180g płatków ryżowych - 400 ml mleka kokosowego z puszki - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2 kg jabłek - garść
Smakuje zdrowojabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem. Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób, dla pewności.) Taki mus sprawdzi się idealnie do deserów oraz ciast
Codzienna kuchnia niecodziennakruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj! Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże jabłko(...)łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko
Ostra na Słodkociasto drożdżowe. Na blogu pojawiło się już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli w Waszych domach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni zjada się sporo jaj, dla ułatwienia zrobiłam dopiski w przypadku sałatek z wykorzystaniem jajek właśnie. Sałatki śledziowe : Śledź z jabłkiem w śmietanie Śledź
Weekendy w domu i ogrodzietylko jabłka, no, ale i cynamon! Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom
Ostra na Słodkojabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis
NA MOIM TALERZUciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk. Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach
Kulinarny karnet ChristopheraTo jest moja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie
Niezły Młynekpiękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie sobie(...)proporcje wyszedł idealnie! Smak, struktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które
Even Better Foodstruktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie(...)jeśli owoc nie pochodzi z ekologicznej uprawy należy go wcześniej wyparzyć i bardzo dobrze wyszorować). W naczyniu umieścić banana, namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody daktyle oraz grubo pokrojone jabłka – zblendować ręcznym blenderem na masę (nie blendować długo, masa nie musi być całkowicie gładka). Do masy dodać szczyptę soli, cynamon, otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej
Even Better Foodjednocześnie Gdy po wyjęciu z piekarnika już ostygną, to stają się twarde i chrupiące. A gdy umieścimy je w zamkniętym pojemniku z pokrojonymi kawałkami jabłka, to będą wspaniale mięciutkie. Swój wspaniale korzenny aromat zawdzięczają domowej mieszance przypraw. A dzięki użyciu melasy trzcinowej mają niesamowity smak i ciemną, głęboką barwę. Idealne nie tylko na święta Polecam! Składniki: 6 ziaren ziela(...)rękami uzyskujemy piernikowe ciasto Formujemy kulkę lub blok, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ciasto stwardnieje i będzie chętniej współpracowało. Po wyciągnięciu z lodówki ciasta, odkrawamy kawałek. Kładziemy go na czystej powierzchni podsypanej mąką, a resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół
Lamarida.plFale Dunaju to ciasto wszystkim znane i lubiane. Warto go zamieścić na blogu, bo jest znakomite. Piekłam go nie raz, ale z innego przepisu, w którym trzeba utrzeć masło z cukrem, żółtkami itd. Bardzo tego nie lubię i na dodatek nie zawsze mi wychodził. Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na bardzo fajny przepis ze strony W KUCHENNYM(...)naturalnego lub śmietany + 2 łyżki 1 szklanka oleju szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! DODATKOWO : 2 jabłka lub inne sezonowe owoce, najlepiej żeby nie były bardzo dojrzałe, kroimy na mniejsze części. KREM : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy
Pani na deser