ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:349/956)

Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 127

dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki(...)następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy się upiekło. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Małe szarlotki 214

szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, 4 jabłka, po posypania jabłek: cukier biały lub cukier waniliowy, do posypania szarlotek: cukier puder. Przygotowanie:     Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto.    Gdy ciasto już jest zagniecione, wkładamy je do foliowego woreczka(...)umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego ciasta formujemy małe wałeczki i robimy z nich dekorację. Pieczemy

Aga w kuchni
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 117

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 87

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 157

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 192

siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość(...)płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić na 30-40 min do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna

moj przepis na
Szarlotka na serku waniliowym 178

Taką szarlotkę widywałam coraz częściej na blogach i postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy(...)masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód). Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto.  Następnie drugie ciasto rozwałkować

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka z pigwą 154

cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść do połaczenia składników ,można w robocie albo ręcznie , 1/3 ciasta dajemy do woreczka i do lodówki ,w tym czasie resztę ciasta wykładamy na blaszkę(...)wyłożoną papierem , rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i zapiekamy ciasto przez 15 minut , szykujemy masę jabłkowo-pigwową ,mieszamy razem pigwę z jabłkami , doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku o ile jest taka potrzeba :) podpieczone ciasto wyciągamy ,wykładamy masę owocową a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta , ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut. Studzimy albo jemy na cieplo

Wypieki Rene
Szarlotka z chrupiącą bezą 641

Jabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo często i w różnych konfiguracjach. W najbliższym czasie postaram się Wam przedstawić moje ulubione wersje “ciasta jabłczanego” – jak je nazywa moja córka. Zaczynam od szarlotki z grubą, białą, […] Artykuł Szarlotka

Wiszniówka
Keks z jeżynami i kruszonką 180

łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  łyżeczka przyprawy do piernika,  3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ),  2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki,   jabłko,  200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć(...)wierzch ciasta. Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć

Z miłości do słodkości
Szybki biszkopt z jabłkami pod bezową chmurką. 168

mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując  wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy(...)zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni. Taka uwaga - jabłka najlepiej wybrać o miękkim miąższu. Twarde nie zdążą nam się upiec i są w cieście nieco twardawe ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z budyniową pianką 101

łyżki,  Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą część do zamrażarki na ok 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. W 180 st. C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte(...)obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać budyń i zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Ciasto piec w 170 st. C przez 45-50 min aż szarlotka będzie

kulinarne odsłony pati
Szybki makowiec japoński 210

rozwiązaniem. Składniki: 850 g gotowej, dobrej jakości masy makowej (1 puszka), 5 jajek, 100 g kaszy manny, 180 g cukru, 5 - 6 soczystych jabłek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ulubionego zapachu do ciast, cukier puder(...)posypania ciasta Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu połączenia składników. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość mieszamy na średnich obrotach miksera. Gotowe ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem

Nie tylko w kuchni
Makowiec japoński z migdałami 126

najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne(...)domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Makowiec japoński z migdałami 151

najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne(...)domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik