Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na
Kulinarne Fantazje MarioliKrucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna(...)łyżki cukru pudru cynamon kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty
Szalona Kuchnia EwelinyDziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika! Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości. Koniecznie go spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica
Ostra na Słodkocukru 1 łyżka cukru wanil. 2 średnie marchewki 1 duże jabłko lub marmolada, czekolada lub dżem cukier puder do posypania 1.Marchewkę obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, do niej dodać make, margarynę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekamy wszystko nożem, następnie zagniatamy gładkie ciasto. 2, Ciasto podzielić na 3 lub dwie kulki, zależy jak kto woli. Rozwałkować(...)wycinać kółka ( ja użyłam do tego plastikowego kubka o średnicy 8,5 cm : ) Na każde kółko nałożyć kawałeczek jabłka lub innego swojego ulubionego nadzienia, zalepić szczelnie brzegi, układać na blaszce i papieże do pieczenia (użyłam tej od piekarnika ). Piec na złoty kolor 20-25 min w 180 stopniach. Smacznego
Gotowanie...to proste !jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na minimum(...)godziny. Po tym czasie jabłka puszczą sok. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160° (u mnie z termoobiegiem) przez około godzinę. Upieczony jabłecznik wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl Artykuł Szybki jabłecznik pochodzi
PatiGotujeprzesianą z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło, śmietanę i dokładnie zmiksować. Blaszkę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, rozsmarować, na ciasto rozsypać rodzynki i dość gęsto porozkładać plasterki jabłek delikatnie wciskając. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta i w miarę możliwości rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze
Mix smakukuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją. Żródło(...)Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka
Kubki smakuBardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru(...)łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonłyżka cynamonu 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy(...)olej i jogurt naturalny - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto
Ciastka - domowe słodkościprażone z cynamonem postanowiłam przygotować lekki torcik. Ciemny biszkopt i delikatny krem z bitej śmietany idealnie harmonizują z porzeczkowym dżemem i cynamonowymi jabłkami. Nie musicie mi wierzyć na słowo, możecie sami zrobić to ciasto i posmakować. Was też to połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm: ciasto(...)przekroić na 3 równej grubości placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem porzeczkowym. Ułożyć na nim drugi placek i delikatnie docisnąć. Na drugi placek równomiernie wyłożyć jabłka. Przykryć trzecim plackiem i również lekko docisnąć. Górę ciasta oraz boki wysmarować kremem śmietanowo-budyniowym. Udekorować według uznania
Codzienna kuchnia niecodziennaSzarlotka na kruchym cieście z dużą ilością cynamonu, czyli mój zdecydowanie najlepszy przepis na to pyszne, głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej ciasto. Zdecydowanie nie obawiam się określenia tej szarlotki najlepszą, bo jestem przekonany, że każda osoba, która jej spróbuje z pewnością podzieli moje zdanie. Idealnie kruche ciasto i duża ilość, intensywnie doprawionych cynamonem jabłek ... Artykuł Najlepsza szarlotka(...)kruchym cieście z cynamonem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plDziś mam dla Was kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto
Cynamonowe szczęściepieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować. Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą połówką ciasta i pieczemy. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Mariolicytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec
UgotowaćProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie