Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka(...)otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie połączyłam (najlepiej ręką) W razie potrzeby gdyby ciasto było za gęste,można dodać więcej mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. W czasie gdy ciasto rosło-obrałam jabłka ze skórki i pokroiłam w kostkę. Skropiłam je sokiem z połowy cytryny. Następnie pokroiłam na mniejsze kawałki śliwki
potrawyregionalnecukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę(...)papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakomponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D Pasta z migdałów: Musimy przyznać, że od samego(...)takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin Pasta z migdałów Ocena: 6 pand Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao Ocena: 5 pand Zobacz również: Pasta z orzechów włoskich oraz
Candy Pandasprzyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska(...)szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprzygotowania blachy ciasta potrzebujemy: – 4 jaja – 1 szklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek Jajka i cukier ubić mikserem(...)Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę (po 1-2 łyżki), proszek, sodę, cynamon a w końcowym etapie olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (wymieszać łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto. Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze
Szybko Tanio Smacznierodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody(...)Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie. Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać. Przygotować ciasto
Mama GotujeBardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)kakao. 5. Do zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto
Apetyczna babeczkabeza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać ok 1/3 szklanki wody i dusić, aż zmiękną(...)wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez
Obiad gotowyObrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka dusimy na 1 łyżce masła ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy(...)sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i kontynuujemy miksowanie. Stopniowo dodajemy jabłka, następnie mąkę z dodatkami. Na sam koniec dodajemy orzechy oraz rodzynki. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka ( w środek
La grande e la piccola cuocaZdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)lekkiego stężenia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich jabłek
Smaki Na Talerzuwyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu 15 dag laskowych orzechów lub włoskich Skworcu sok z połowy cytryny 10 dag cukru(...)kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone(...)ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką.Przełożyć
Moje domowe kucharzeniemleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z m ą k ą , to należy ciasto zagnieść szybko r ę kami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy(...)cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka
kulinarne odsłony patisprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie, bo zredukowałam ilość cukru o połowę w stosunku do oryginału. Jeden
To co kochamczyli dalej lubi mój tato. Może to ja jestem wybredna i się nie znam, ale dla mnie porywająco i smacznie taki salceson nie wygląda. Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej na niego :-). Polecam, śmiało
kruche babeczki