Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka(...)łyżki orzechów włoskich 2 łyżki nerkowców Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W malakserze rozdrabniamy płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodajemy do nich jajka, oraz roztopiony olej. Zagniatamy, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki, wykładamy powstałym ciastem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka
Mienta blogduże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę
Jadło i czytadłoJutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem
BaRepascukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu(...)miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć
w mojej kuchniDziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ(...)proszku do pieczenia MASA pół litra mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem
Gotuję Testujępieczenia 2 jabłka 1 spora, dojrzała gruszka ewent. orzechy ziemne, włoskie lub laskowe 1. Masło z masłem orzechowym i cukrem ucieramy, następnie dodajemy po jednym jajku. Miksujemy aż jajka się wchłoną. Dodajemy na przemian, mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia, mleko i jedną płaską łyżkę śmietany kwaśnej. Mieszamy/miksujemy i na koniec dodajemy orzechy. 2. Gotowe ciasto wylewamy(...)blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ósemki jabłek i gruszek na przemian. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut bez termoobiegu Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia(...) obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek), mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** Przygotowujemy masę orzechową: orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia
Blog z Apetytemdodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy. 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego !!! Przepis bierze
Gotowanie...to proste !mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g(...)mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecynamonem i jabłkami. Przepis zapożyczyłam z bloga, który bardzo często oglądam i sobie cenię: http://pokochajgotowanie.blogspot.no/ http://pokochajgotowanie.blogspot.no/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html Ciasto jest świetne w smaku, zdecydowanie bardziej lubię mokre ucierane ciasta niż biszkopty. Myślę, że właśnie to przekonało mnie do wykonania tego ciasta. Właśnie pałaszuje sobie je do popołudniowej kawy a was polecam wykonanie ciasta. Oczywiście przepis trochę zmieniałam wiec(...)posiekanych orzechów lub migdałów łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki oleju 4 jajka litrowy słoik prażonych jabłek jeśli nie macie to kilogram jabłek Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach. Gotowe ciasta pozostawiamy chwile do ostygnięcia
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis! Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka(...)żółtka. Mieszamy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy cukier, mąki, zmielone migdały lub orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką). Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy plasterki jabłek
Moja Mama Gotujejędrnymi, duszonymi na maśle jabłkami, z chrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast. Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka(...)łyżki bułki tartej 3 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi
Mia Cucina Sofietamarcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. 6. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne
Domowa Cookierenka Agiorzechy: 2 łyżki cukru, 2 garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe foremki do mini tartaletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć(...)papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Farsz: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki wyrzucić ;) Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn (sok z jabłek). Karmelizowane orzechy: na patelni rozpuścić cukier, wrzucić orzechy. Chwilę smażyć mieszając
królestwo garówmaku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier(...)przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy
Zainspirowana w kuchni