ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:118/202)

Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-) 229

zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g mąki1 płaska łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenianiecałe 100g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)1/3 szklanki oleju1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone100g drobno pokrojonych krówekKruszonka:100g mąki80g masła3 łyżki cukru2 krople aromatu waniliowego4 drobno(...)proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika

Szefowa kuchni
Murzynek z orzechami włoskimi 1228

wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych(...)migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła 5 łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek. Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem. Ciasto

Smakowy Raj
Mazurek z karmelizowanymi orzechami 147

mnie gryczany), 5 łyżek cukru trzcinowego, 100 g masła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty soli 4 – 5 łyżek kwaskowej marmolady

królestwo garów
Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym 171

takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne pęknięcie na górze ciasta, przed włożeniem do pieca natnijcie delikatnie łopatką lub nożem wierzch ciasta.   The post Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym

Moja Delicja
Jabłecznik 190

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy(...)trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Warkocz jabłkowy 152

tego zostawić na inny dzień.  Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy  Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 156

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania(...)wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem

ChilliJemy
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 179

wanilią oraz cynamon - mieszamy; - blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy  kasz - na masę wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy

MintTaste
Szarlotka z kratką i cukrem pudrem. 201

Szarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 207

minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały

Mała Cukierenka
Cynamonowiec z jabłkami i migdałami 137

następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania na górę) , mieszamy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami, ja posypałam jeszcze

Pelusiowa Kuchnia
Szarlotka! 160

Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam na Facebooka i instagram smyk_w_kuchni

SMYKWKUCHNI
Makowiec japoński 173

makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO od  SKWORCU 100 g orzechów

Z Kuchni Do Kuchni
Dzienny jadłospis z piątku 25. stycznia wraz z przepisami 125

piwno cebulowy z dodatkiem płatków jęczmiennych z masełkiem. Do picia zielona herbata. Obiad: Karp z jarzynami w sosie śmietankowym. Do picia sok z jabłek Deser: Makówka z bakaliami + kawa zbożowa Kolacja: Tortilla, tarta ziemniaczana na cieście piwnym + herbata rooibos z wanilią R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Jabłecznik na białkach 293

cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje