dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy(...)jednolita, wyłączamy i dodajemy wafle, herbatniki oraz morele. Na końcu wlewamy galaretkę. Mieszamy dość energicznie. Powinna powstać gęsta masa. Masę wykładamy na wafle, starając się pokryć nią równomiernie cały arkusz. Z krótszych stron zostawiamy ok. 2 cm wolnej powierzchni. Zwijamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto stężało. Kroimy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Kuchnia od dwojgajednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała(...)Herbatniki wyłożyć na spodzie foremki. Na nie wylać masę, wyrównać górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać
Fabryka pomysłówWłoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu, łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy s topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego rycerz Stefano Vercesi pod koniec 1810 r. Ciasteczka składają się z dw ó ch połówek herbatników połączonych czekolad ą , przypominają(...)migda łami bez sk ó rek . PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy
La grande e la piccola cuocaKolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki
Swojskie jedzonkoSkładniki: 2 duże jogurty greckie (800 g) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 170 g herbatników 100 g masła po
czarrna od kuchniObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g
słodki bratekKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2
Kuchnia DanusiCoś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone(...)śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki. Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao
Bon appetit mon amiepapierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł
Ania i Marcin gotująochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Dodatkowo: herbatniki ok 2 opakowań 1 galaretka czerwona Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściesię kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś(...)zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie
Mania Wypiekanialetnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką. Spód: 250g herbatników 120g masła tabliczka gorzkiej czekolady Sernik: 1 kg serka z wiaderka 330 ml śmietanki 30% 1 szkl mleka w proszku
Smakołyki Asiurządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych • 50 g masła Masa serowa: • 1,25 kg tłustego zmielonego sera
W mojej kuchniSezon na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone
WielopokoleniowoPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
Szczęśliwa kuchniapropozycją dla osób, które nie lubią piec wielkich porcji. Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko
Di gotujeposiekane pól tabliczki czekolady masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
Luźna KuchniaPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com