delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach, wyciągamy ciasto gdy całkiem ostygnie. Zimny sernik można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDziś zapraszam na ciasto, które podbiło serce moich domowników! Wyjątkowy, kremowy i delikatny sernik; nie z sera, a z jogurtów greckich, z przepysznym dodatkiem zanurzonych w karmelu bananów, z czapą bitej śmietany i pyszną posypką kruszonych wafelków. Wspaniały! Wygląda przepysznie, smakuje obłędnie! składniki: spód: 200 g herbatników 120 g stopionego masła masa jogurtowa: 1200 ml jogurtu greckiego 8 jajek(...)cukru szczypta soli 3 budynie waniliowe ponadto: 1/2 puszki masy kajmakowej 4 banany 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 batonik Lusette Herbatniki zmiksować na pył, dodać stopione masło, masą przypominającą mokry piasek wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, wciąż
6nieboświata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze(...)godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewyleżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka(...)jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie albo za pomocą rozdrabniacza) Następnie wlewamy roztopione masło do pokruszonych herbatników i mieszamy aż uzyskamy miękką "papkę". Wykładamy nią brzegi i dno tortownicy. Do miksera wkładamy ser z żółtkami i mieszamy. Dodajemy mleko, cukier puder cały czas mieszając. Kolejno
ciastkarnia na kruchym spodzieLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka(...)Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i zrobić na całej powierzchni ciasta "kleksy". Przed podaniem udekorować prymulkami z opłatka. Do przygotowania ciasta polecam użyć blaszki z wysokimi rantami
Ala piecze i gotujeprzerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek(...)przygotowania: Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
Nie tylko w kuchniLato to najlepszy czas na ciasta z owocami. W moim serniku znajdują si nasze rodzime maliny i egzotyczne mango. Delikatny jak pianka, puszysty jak chmurka i mocno owocowy z nutą kokosa... ten sernik to kwintesencja lata i wakacyjnych podróży. Składniki: SPÓD 200 g herbatników 100 g masła MASA: 250 g twarogu PRESIDENT Z MASCARPONE 400 ml mleczka kokosowego(...)łyżki cukru waniliowego 20 g żelatyny garść malin 1 mango Przygotowujemy spód: Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć. Dodać do masła i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i ugnieść. Schłodzić pół godziny. Przygotowujemy masę serową: Żelatynę dosypać do połowy szklanki mleka kokosowego. Odstawić na kilka minut. Podgrzać i wymieszać. Pozostałe mleko kokosowe wymieszać z twarogiem PRESIDENT Z MASCARPONE cukrem waniliowym. Dolać rozpuszczoną
Kuchnia w oparachwyobrażam sobie innego zamiennika. Ciasto zrobiłam w 10 minut. Zjedliśmy połowę, a drugą obdzieliliśmy teściów ;) Składniki na spód: 20-25 szt. ciasteczek korzennych Speculoos 4-5 łyżek roztopionego masła Przygotowanie: Ciasteczka miksujemy na pył lub wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i rozdrabniamy za pomocą wałka. Masło topimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przekładamy(...)dżem/konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mascarpone przekładamy do miski (lub do misy robota), dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy na to krem z mascarpone i białej czekolady i odstawiamy do schłodzenia. Wierzch możemy posypać dwoma pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego
bistro mamaSeromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)wykładamy herbatnikami *** *** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej *** *** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemDodatkowo: puszka kajmaku ( 40 dag ) około 10 dag mini herbatników Wykonanie pysznego sernika: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Izabelawkuchniwyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki w postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki
PychotkaaaPrzy wtorku i pięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150 g masła masa jabłkowa: 3 szklanki musu z jabłek 3 galaretki cytrynowe masa serowa: 3/4 szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku(...)sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową, odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniDodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Mus wiśniowy: - 3 szklanki wydrylowanych wiśni - 0,5 szklanki cukru** - 3-4 łyżki żelatyny Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą warstwę na ciasto Wierzch: - 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki - 1/3 tabliczki czekolady
kawawszklancebarwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa draża na nosek Jak zrobić tort kotek: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka, ubijamy chwilę. Do jajek dodajemy mąki, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do tortownicy(...)zamkniętej tortownicy, nasączamy 1/3 wody z cytryna i syropem. Na warstwę wykładamy porcję kremu budyniowego. Na nią kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy. Teraz wykładamy tężejącą galaretkę czerwoną wymieszaną z mrożonymi wiśniami i na nią kładziemy ostatni blat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki
Dorota SmakujeWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę jogurtową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy by była lekko ciepła, wlewamy do jogurtu wsypujemy cukier puder
Na moim talerzu