Pyszny, delikatny deser ryżowy z owocami. Składniki: ¾ szklanki ryżu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tłuszczu 2 łyżki cukru 1 galaretka owocowa 1 szklanka mrożonych owoców ½ szklanki
Tradycyjna Kuchniajest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem
Podróż w kulinariaUpały ostatnio nie odpuszczały,nie chciało się korzystać z piekarnika.Postanowiłam,że zrobię coś szybkiego ale dobrego.W domu pełno galaretek,które trzeba wykorzystać.Hmm,ptasie
Niespełnione zdolności kulinarneUpały,upały....pogoda nie sprzyja by piec jakieś super ciasta.Postanowiłam więc zrobić śmietanowca,który z dodatkiem owoców i galaretek jest wyśmienitym deserem na taką
Niespełnione zdolności kulinarneSernik ma swoje rożne wydania, myślę że każdy znajdzie dla siebie ulubiony. Dzisiaj propozycja serniczka na zimno z serków homogenizowanych i galaretek. Można powiedzieć, że
W kuchennym oknie EwyDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii. Czytaj więcej
Świat CiastaSkładniki: 600 g twarogu 300 g białej czekolady 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml) 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników 70 g
Świat Ciastaszkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut
Słodkości i nie tylkodobrze dosmażone wsypać 3 galaretki zielone i jeszcze chwilę podsmażyć ,masę nakładamy jak jest zimna na biszkopt . 2 masę potrzebujemy śmietanę 30 procentowa 330 mililitrów i 1 serek 250 gram serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru . śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na chwilę potem dodajemy serek mascarpone i nakładamy na masę jabłkową .I ciasto gotowe .Można dodać żelatynę
Moje WyrobyNiedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już masę kubusiową. ( Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Na koniec polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Nataliisporadycznie jada jakiekolwiek słodkości. Sernik ten robiłam już kilkakrotnie i z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tej receptury. Jeśli lubicie to na wierzchu możecie umieścić owoce zalane galaretką. Mi bardziej chodziło o podzieleniem się przepisem na masę, która również świetnie smakuje z ciasteczkami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) 1 kg serka waniliowego z wiaderka 200g masła 1 szklanka(...)papierem/folią spożywczą, a na jej dnie ułożyć warstwę ciastek - naprzemiennie zwykłe z czekoladowymi. Na ciastka wyłożyć obie masy - na zmianę jasną z ciemną , aby powstała marmurkowa struktura. Wierzch ciasta wygładzić i n a końcu poukładać pozostałe ciastka. Sernik schłodzić w lodówce, aby stężał, ale najlepiej przez całą noc, ponieważ wtedy ciastka nie będą twarde i staną się miękkie, łatwe
Di gotujeszklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka(...)połączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem jasny: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej
wesoła kuchniawojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno z takich miejsc i tak oto, trochę niespodziewanie, stałam się szczęśliwym posiadaczem czterech kilogramów mirabelek :-) Te, które pozostały po przygotowaniu pysznego kompotu, galaretki na zimę i nalewki wykorzystałam do upieczenia serowych rożków - znakomicie sprawdziły się jako ciasteczka na rodzinne, sobotnie piknikowanie. składniki: 250 g masła 250 g delikatnego twarożku 3 szklanki mąki około(...)mirabelek 1 białko 4-5 czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Mirabelki umyłam i pozbawiłam pestek. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam twarożek i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam, pokroiłam na równe kwadraty, na każdym (po przekątnej) ułożyłam 2-3 mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem
babka w formiekostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa(...)przykrywamy kolejnym. Galaretka malinowa: 1 kg malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Maliny zagotowujemy z cukrem, a następnie przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek. Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną
Cynamonowe szczęście