przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec(...)miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji a na nie rozsmarowujemy masę śmietanową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy je do lodówki by wierzch stężał
Zainspirowana w kuchnicałe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej(...)sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki
Kuchnia Danusitaką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.) szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego 100 ml oleju rzepakowego pół tabliczki mlecznej czekolady 2 garści orzechów włoskich 3 kłącza rabarbaru+ 2,5 szkl. wody 2 galaretki ja użyłam Winiary Pink(...)Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze. Na upieczony spód przelewamy nasz mus i całe ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
NaKońcuJęzykamamy lato. Niech trwa jak najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema(...)wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione ciepłe masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 26 cm) i wstawiłam do lodówki
Kuchnia u KrysiPyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu
Gotuję Testujędopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250ml śmietanki 30% 200g cukru pudru 300g czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś
Kuchnia w czekoladzieWłasnoręcznie zerwane jabłka i maliny, delikatne ciasto i lukier, pycha. Przepis od cioci Grażyny, dziękuję :). Część jabłek była w całości, część pokrojona w ćwiartki, ale uważam, że przy tak płaskim naczyniu jak moje, lepiej pokroić w ćwiartki. Składniki: - 8 jabłek (pokrojonych w ćwiartki) - kilka garści malin - 2 jajka - cukier (tyle, ile ważą jajka) - mąka (tyle, ile ważą jajka) - masło (tyle(...)Dodać masło, zmiksować. Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nimi ułożyć maliny. Wierzch pokryć równomiernie ciastem. Piec w 220 stopniach, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni (ok. 30 minut). Przygotować lukier: w filiżance wymieszać cukier puder z galaretką, dodać wodę. Dokładnie mieszać, aż osiągnie się odpowiednią konsystencję. Upieczone jabłka polać lukrem. Najpyszniejsze na ciepło! Przepis brał udział w akcjach
Corner With Recipesłyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać(...)papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto lepiej przyjmie nam nasączenie. Następnie za pomocą łyżeczki, nawilżyć go dosyć obficie ponczem (ale niekoniecznie trzeba zużyć całość). Krawędź tortownicy obłożyć połówkami truskawek (wierzchołkami do góry), posmarowanymi wcześniej przestudzoną galaretką, żeby się lepiej trzymały (fot.3) . Resztę truskawek rozłożyć równomiernie na biszkopcie, układając je również
Świat Ciastaodpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam użyć znalazły się pod lupą. Suma summarum jednak powstał dość tradycyjny sernik, z tradycyjnym brązowym cukrem. Ostatecznie i tak zjadam zaledwie kawałek ciasta więc większej szkody dla organizmu nie ma. Czasami można sobie pofolgować i dla mnie to był właśnie ten moment. Po świętach znów przez długi czas nic słodzonego nie zagości(...)sera na sernik 100 g kwaśniej śmietany 130 g brązowego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej galaretka pomarańczowa: sok z 2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 1 łyżka żelatyny wykonanie: Masło klarowane topimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wykładamy nimi tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w temperaturze
Przysmaki KarolkiWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 puszka brzoskwiń(...)ubitych jajek przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie
Sama słodycz i szczypta chiligodziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha. Składniki : 200 g brzoskwiń z puszki 3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera 300 g jogurtu gęstego typu greckiego Dodatkowo na dekorację baranka: garść
vaniliowoczekoladowaoblepi całą mąkę). Na końcu dodajemy jajko i żółtka i znów zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą konsystencję zwartego ciasta. Dzielimy je na 3 części, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 1 duża galaretka cytrynowa lub agrestowa (proszek) opcjonalnie: cukier oraz cynamon Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy(...)ściągamy je z palnika i dodajemy galaretkę (w razie gdyby puściły bardzo dużo soku, należy go odlać). Mieszamy, aż galaretka się dokładnie rozpuści. Ostatni placek, lekko ostudzony, zostawiamy w foremce. Wylewamy na niego połowę jeszcze ciepłych jabłek. Przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę jabłek i znów przykrywamy ciastem. Odstawiamy do ostudzenia i dopiero wówczas można wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej
Relaxtimepieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -400 ml wrzątku -300g truskawek Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem(...)Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy koła, i wylepiamy foremkę. Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy. KREM Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier,żółtka i mieszamy trzepaczką, nastepnie stawiamy na gazie i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. W misce ucieramy miękkie masło lub margarynę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. I krem gotowy :) Krem przekładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku