suchego patyczka. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odkrój nożem od brzegów blaszki i podziel na dwa blaty. Górę polecam również odkroić, dzięki temu ciasto będzie bardziej równe. Masa kokosowo-cytrynowa: Galaretkę zalej szklanką gorącej wody i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia, potrwa to ok. 2 godziny. Wiórki zalej jogurtem naturalnym i odstaw do nasiąknięcia(...)temu śmietanka szybciej się ubije. Połącz ubitą śmietankę i wiórki z galaretką. Wymieszaj przy użyciu szpatułki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dno przełóż pierwszy blat biszkoptu i wylej 2/3 masy kokosowo-cytrynowej. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą masę. Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłódź w lodówce przez całą noc. Smacznego! Zmodyfikowany przepis pochodzi
Słodki Blogsoli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia(...)rondla wkładamy masło, lekko podgrzewamy, dodajemy jabłka oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 10 min. Następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy i delikatnie schładzamy. Wykonanie ciasta: biszkopt – masa jabłkowa – masa kokosowa – polewa czekoladowa (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Żelka z mango: 1 puszka mango (425g) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango 1 łyżka żelatyny Masa serowa cytrynowa: 500 g sera
Ciastka - domowe słodkościPamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :) i galaretką w środku. Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała. Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny. Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie
O kuchni z uczuciemsmażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić(...)bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta. MASA : Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą
Pani na deseropakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Wykonanie: Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Po zupełnym wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty. Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka, podgrzewamy i wsypujemy pół opakowania galaretki. Mieszamy dokładnie, by galaretka się rozpuściła(...)koniec wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy. Składanie tortu: Spodni blat biszkoptowy wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą, ponczujemy woda z sokiem. Wykładamy konfiturę z rozpuszczoną galaretką - rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy
Kronika PiekarnikaNadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty. 2. Masa : Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :) Jak już wspominałam- masa bananowa lubi się ścinać- jeśli tak się stanie wystarczy na nowo utrzeć
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości(...)wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec przez 20 minut. Z wystudzonych mufinek ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Odpady ciasta wysypujemy na blaszkę i podpiekamy w piekarniku ok. 5 minut do suchości. Następne rozkruszamy dłońmi na drobno. Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej
Jadło i czytadłoubijania do d a jemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 min. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wodzie , studzimy . Ser miksujemy robotem, wlewamy delikatnie(...)zimną galaretkę (nie stężoną). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ser zmiksowany z galaretką, mieszamy wszystko razem przez chwilę. Przygotowaną masę serową wykładamy na dolną część przekrojonego ciasta, przykrywamy drugą połową.Dekorujemy masą krówkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
kgwjanczewoTęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i
Słodka Stronadość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem(...)powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia
Mama Gotujebudyń śmietankowy duży ( 64 g ) 100 g masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce(...)podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: Przesmażone jabłka przekładamy do rondla, mieszając, doprowadzamy, do podgrzania tak, aby były gorące, zdjąć rondel z ognia. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie wlać do gorących jabłek dokładnie wymieszać, ostudzić. Składanie ciasta: 1. herbatniki 2. połowa masay serowej 3. biszkopty okrągłe 4, masa jabłkowa 5. herbatniki 6. masa serowa 7. oprószyć ciasto kakao Wstawić ciasto
Kuchnia DanusiPoezja☺️ Składniki blaszka 23 /33: Kruchy spód: żółtka 4 szt, cukier puder 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Masło 130 g, mąka pszenna 170 g, Warstwa malinowa : Galaretki malinowe 3 szt, maliny 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, Krem: śmietanka 36 % 500 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, Beza: Białka(...)ciasto: wszystkie składniki zagnieść, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Rozwałkować na papierze do pieczenia, najlepiej przykryć wierzch drugim papierem i wałkować. Wtedy ciasto nie przyklei się nam do wałka. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 60 min. Następnie nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez 15 min. Aż ciasto będzie rumiane. Odstawić do ostygnięcia. Galaretki
kulinarne odsłony patipianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam(...)przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia. 3. Mus truskawkowy : Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. 4 . Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasi