nikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 30 g ziaren dyni 125 g mozzarelli 50 g liści botwinki Mozzarellę pokroić w koskę, botwinkę posiekać. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, ziołami, solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki oleju owoce (1 duże jabłko, 1 gruszka) kolorowe drażetki pestki dyni (ok. 1 garści) Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Następne ubijając już gotową masę jajeczną na wolnych obrotach, dodajemy partiami mąkę z proszkiem, śmietanę i oliwę. Ciasto(...)wylewamy do okrągłej blachy o średnicy 21 cm. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę owoce. Następnie posypujemy kolorowymi drażetkami i pestkami dyni. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170-180*C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od rodzaju owoców i ich ilości. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comW ostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na ciasto znjadziecie na blogu Kuchnia Joanny. Tak mnie zaciekawił, że musiał spróbować i teraz polecam, bo ciacho jest super, wilgotne i obłędne w smaku
czarrna od kuchniPrzepis na chałkę pochodzi z bloga Słodziej 🙂 Podane na blogu proporcje podzieliłam na dwa i upiekłam jedną chałkę. Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej
czarrna od kuchniłyżeczki soli 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia 2 łyżki pest ek dyni 350 ml wody 2 łyżeczki miodu Posypka: po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy
Smakowity Blog KulinarnyWszyscy mają czasem ochotę na coś słodkiego. W moim przypadku największą ochotę na coś dobrego mam w sytuacjach stresowych. A że ostatnio w moim życiu
Z notatnika dietetykaszklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy
Na moim talerzuCwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy
Moje Małe Czarowanieżółtka 1 szklanka puree z dyni ½ kostki masła/margaryny Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, przypraw, żółtek, puree z dyni oraz masła zagniatamy ciasto które lekko się klei cisto najlepiej podzielić na dwie części ,wyłożyć na blat wysypany mąką , wałkujemy a następnie wykrawamy dowolne kształty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Słodkie zapomnieniedrożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie puree z dyni, sól i miód. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotn ą ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny
La grande e la piccola cuocasię także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. Przepisy z dynią w roli głównej (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca
My Chcemy JeśćTorta di zucca - włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może
Moje Małe CzarowanieCotton Japanese Cheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego(...)Słodka sałatka z kurczakiem i ryżem 32. Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem 33. (Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka
Be Fit Be Strongskładniki: 3 łyżki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utartego w moździerzu lub zmielonego 1/2 łyżeczki kardamonu, utartego w moździerzu lub zmielonego 2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymasę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki. Z ciasta uformować wałeczki, a następnie nożem obsypanym mąką (nie będzie się kleił) wycinać małe kawałki. Każdy kawałek uformować widelcem w kształt wałeczka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieminut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam i oglądam bardzo często
Weekendy w domu i ogrodzieProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego
Moje Małe CzarowanieŚwiąteczny wieniec wypiekałam w ramach naszej cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Powiem szczerze że polecam ten placek - wieniec szczerze i bez cienia przesady
Moje Małe Czarowaniecynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko
Smakołyki AsiOrzechowe ciasto dyniowo-fasolowe*, z masłem orzechowym* i figami *z mąką orzechową, nadziane masłem wczorajszy dzień to ten z tych które mogłyby
More food, love and dreamsszklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy
NA MOIM TALERZUDyniowo-kokosowe ciasto z ciecierzycy*; z mango (vegan) *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym, z wiórkami na wierzchu Lubię piątkowe wieczory, chyba bardziej niż te sobotnie
More food, love and dreamsPonieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam
More food, love and dreams