ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:33/345)

Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 180

kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki(...)schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością. Krem na początku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowye zawijańce z ciasta francuskiego 159

piecu rumieniły się warstwy cienkiego, chrupiącego ciasta z dyniowo-korzennym nadzieniem.......i wtedy wyszło słońce....;) Składniki  Czas przygotowania: 45 min   1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka pure z dyni (dowolnej odmiany) * 1 jajko 1/2 szklanki brązowego cukru + ok 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej * aby upiec dynię należy(...)temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie zmiksować razem ze skórą, jednak trzeba pamiętać, że jeśli używamy tego pure do zupy to skórka mocno ją zagęści. Pure dyniowe można mrozić, pasteryzować lub świeże przechowywać w lodówce do 4 dni. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto lekko rozwałkowujemy, jeśli używamy ciasta mrożonego należy

Słodki Kompromis
Puree z dyni - przepis 133

Jesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło.  Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z

Kuchnia Łukasza
Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe 120

minut do powstania zaczynu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wbić jajko, dodać masło, puree z dyni, sól, cukier, cynamon i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto(...)może zająć około 7 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki, zaś jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka (wszystko zależy od gęstości puree z dyni). Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią

Passions hobbies life
Ciasto sypane z dynią 156

Zapraszam na ciasto na weekend. Moja propozycja to ciasto sypane z dynią. Wyjątkowo proste do zrobienia ciasto jesienne.  Składniki: 1 szkl kaszy manny 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl puree z dyni pół łyżeczki kurkumy 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 150 g masła schłodzonego cukier puder do posypania blaszka 24x24cm(...)składników. Na suche wykładamy połowę puree z dyni. Na masę dyniową wysypujemy 2 część suchych składników i na nie wykładamy resztę puree z dyni. Na dynię wysypujemy resztę suchych składników. Masło ścieramy na górę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ważne: każdą warstwę ciasta i puree

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta hokkaido 107

temp 180 st. wystudzić. Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni. Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 193

odgarnąć na boki i w środek wlać olej oraz wodę - wlewać powoli łącząc wodę z mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać suszoną żurawinę i pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie

W kuchni u Moniki
Proste ciasto dyniowe 173

szczęście ostatnio szturmem przejmuje nasze jesienne stoły i półmiski, co mnie niezwykle cieszy. U nas zatem dzisiaj pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe, bardzo proste w przygotowaniu (nie popełniajcie tego błędu co ja i nie dodawajcie ciepłego jeszcze miąższu dyni do jajek, zakalec murowany ;) ). Do tego, żeby dopełnić obrazu, wybraliśmy się jeszcze na Farmę Dyń w Warszawie, w tym roku jedynie(...)przyjazne dzieciom miejsce, także za rok o nim na pewno przypomnę w okolicach września. Sami też się tam wtedy wybierzemy.  Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki marchewkowe na kanapki 155

Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche(...)marchewką. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Zajmie to ok. 10 minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 163

Bardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis(...)bazował na musie(a tym samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił :) I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu

FitKot
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 171

dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich - 1 jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów(...)grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo

Kuchenne Wariacje
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 104

tego sernika. Moim zdaniem właśnie ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach nadając im piękną barwę. Całości dopełnia biszkopt z przyprawami korzennymi, który to wraz z dynią stanowią świetny duet. Sernik zarówno pięknie wygląda jak i smakuje. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym Zapraszam do obejrzenia filmu(...)boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę. Puree z dyni ( Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g ) Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry

RAROSSA
Ciasto dyniowe - pumpkin pie 183

łyżki cukru pudru * 100 g zimnej margaryny Kasia z masłem * szczypta soli nadzienie * 400 g puree z dyni * 1/2 szklanki cukru * 2 jajka * 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 1 łyżeczka cynamonu * 1/4 łyżeczki imbiru mielonego * szczypta soli   Sposób wykonania ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę Kasia, jajko, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować(...)ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200°C do lekkiego zrumienienia. nadzienie W misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50

Mix smaku
DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 88

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy

Kuchnia MagdaLeny