ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:145/345)

Babeczki dyniowe halloweenowe 125

sody oczyszczonej - szczypta soli - szczypta cynamonu - 3 szklanki mąki - dynia ok. 800 g W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie dynię. Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy

Kuchenne Wariacje
dyniowe ciasteczka z powidłami 135

informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą metodę, polecam, bo ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki(...)cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną

6niebo
Babka tulipan na białkach 100

szklanki mąki + 3 łyżki (ok 250g) 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g)   Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy do misy miksera i ubijamy na średnich obrotach. Gdy się(...)olejem z pestek dyni, makiem i 1 łyżką mąki. Wylewamy na warstwę kakaową. Trzecią część mieszamy z kisielem- wylewamy na poprzednią warstwę, a ostatnią łączymy z puree z dyni i 2 łyżkami mąki. Przelewamy na warstwę kisielową, Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 40 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto polewamy przygotowaną z mlekiem czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Mus z dyni 148

Sezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać go do ciast czy mącznych przeróbek. I tak oto w niecałe 30 min miałam całą michę pysznego i naturalnego musu. Do tej wersji nie dodawałam niczego, tak abym mogła dobrowolnie używać :)  Składniki

Gotowanie z pasją
Tarta grzechu warta z dynią, pomidorem i zapiekanym kalafiorem 163

miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Dynię myjemy i kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy

Łycha smaków
777. Dyniowa owsianka & ciasto na Halloween. 109

 Kakaowa dyniowa owsianka z kremem karmelowo-czekoladowym; borówkami i figą  Ciasto upieczone, mam tylko nadzieje, że je dowiozę w całości do

More food, love and dreams
Dyniowy chleb 121

Sezon na dynię wciąż trwa, więc i ja postanowiłam wpaść w ten wir. Na pierwszy ogień idzie chlebek właśnie z jej dodatkiem. Robiłam go pierwszy raz, jest dobry ale do grona najlepszych jednak nie trafi bo jakoś smak do końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;)Zaczyn:1/2szkl mąki pszennej1/4 szkl wody1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały(...)kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)Ciasto właściwe:3 i 1/2 szkl mąki pszennej1 i 1/4 szkl wody1 szkl puree z dyni2 łyżeczki soli1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżychwcześniej przygotowany zaczynPrzygotowanie:Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem

charlotte gotuje
Puree z dyni. 115

przestygła. Następnie obieramy skórkę a miąższ blendujemy na gładką masę. Gotowe! Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni. Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree. Życzę wielu inspiracji kulinarnych z udziałem  dyni

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik dyniowy 141

dziś dla Was propozycję ciasta na weekend. Jako, że mamy jesień - sernik dyniowy. Zapraszam Składniki: 750 dag twarogu 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl cukru 3 jajka kilka kropli aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady blaszka 24x24cm Przygotowanie: Do miski wkładamy twaróg, dodajemy puree z dyni i blendujemy na gładki krem. Następnie dodajmy cukier, jajka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z cukinii i kokosu 132

Aromat , kto jeszcze nie widział  to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?  A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka kokosowego 1/2 oleju kokosowego 2 jajka 2/3 szklanki

Życie zaczyna się w kuchni
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 112

występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest ona mało

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 125

występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest ona mało

Kuchnia MagdaLeny
Chleb z gara na maślance - najlepszy 100

idealny. To chleb z dodatkiem maślanki. Czasem z samej mąki pszennej, czasem mieszam ją z żytnią lub orkiszową. Dosypuję także ulubione ziarenka, siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, sezam lub pestki dyni. Piekę go średnio raz w tygodniu, pozostaje świeży kilka dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a ten aromat i ta świeża, chrupiąca skórka, ech mówię Wam po prostu poezja. Składniki(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g maślanki opcjonalnie 4-5 łyżek wody garść ulubionych ziaren (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam) Ja przygotowuję go w robocie kuchennym ale spokojnie możecie ciasto wyrobić ręcznie. Maślankę wyjmuję z lodówki wcześniej by się ogrzała do temperatury pokojowej.  Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż sie rozpuszczą

Cynamonowe szczęście
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 83

mąka pszenna 40 ml oleju 150 ml zimnej wody sól 1 łyżeczka 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju) 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około

gotuj ze mną
Chleb orkiszowy z mix ziaren 120

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej

Moniki Smakołyki
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 124

szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej

Mango Papaja
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 205

jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto. Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko

Lena Gotuje
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 122

ziaren słonecznika Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do drożdży dodajemy puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia

Mienta blog
Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym 124

kokosowe. Ryż wykładamy na talerz, na ryż wykładamy dynię. Możemy serwować z kleksem śmietany. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-ryzem/waniliowy-ryz-duszona-dynia-mleczkiem-kokosowym/ MieszamWGarnku Artykuł Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 215

Jesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło

wegetalerze
Placki z tartą dynią 162

dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie

Kraina Miodem Płynąca
Szybki obiad: Lasagne wegetariańska z dynią i szpinakiem 343

Danie przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera. On z płatów ciasta makaronowego robił małe ruloniki i je zapiekał. Dodatkowo miał upieczoną dynię piżmową. Dyni nie piekłam bo za długo by to trwało. Ruloników też nie robiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Racuchy drożdżowe z truskawkami 114

smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości

Gotuj Sam!
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 203

utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dyniowe scones 151

misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą

Atlas Smaków
Kuchnia francuska jest prosta :) 150

naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki dyniowe z serem 161

łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie! Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki

Moja smaczna kuchnia
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 169

zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, ziołowy pieprz, gorczyca (pół łyżeczki gorczycy

Naturalna Kuchnia
Scones z dynią 134

niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy  z mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z  dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni 132

miodu     Wykonanie:   Do misy wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże . wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą . Dodajemy miód i pestki dyni. Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut. Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy

Różowa kuchnia
Krucha tarta z masą serową z ricotty 205

Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta

CookYourself
Muffinki z dynią i rodzynkami 122

miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C przez 25 minut. Smacznego

Gosia gotuje
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 104

Postanowiłam coś upiec na zbliżające się Halloween. Zakupiłam dynie i postanowiłam zrobić ciasteczka. Potem wpadł mi pomysł, że z ciasta uformuję "Czapeczki Wiedźmy", jak najbardziej w klimacie Halloween. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam się do ich kształtu. A same ciasteczka wyszły mięciutkie i nie za słodkie. Jednym słowem pyszne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1

Moje pyszne gotowanie
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 122

przyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też raczej ciężkie niż delikatne i puchate, ale niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć, że są nieco zdrowsze niż pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem(...)mąki pszennej200 g płatków owsianych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 ml letniej wody35 g masła60 g pestek dynidodatkowo:3 łyżki mleka10 g płatków owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki

Pożeraczka, czyli raz adobrze