mniejsze kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree. Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy. 1/4 powstałej masy łączymy z płatkami(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut. Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą. Smacznego! 🎃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieGofry o smaku ciasteczek BelVita z serkiem homogenizowanym, kiełkami nasion i pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć. 2. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 3. Jajko rozstrzepać, dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymiaszać. 4. Ciasto piec w gofrownicy na złoty kolor. 5. Podawać z serkiem homogenizowanym, kiełkami i pestkami dynii
Jadło i czytadłoLubimy próbować różne zdrowe alternatywy pieczywa, od miękkich wypieków po te chrupiące. Chlebki Beak Beak znamy z Rossmanna ale można też zamówić je przez Internet. My
Candy PandasOstatnio mieliście okazję przeczytać nasze zachwyty na temat dopiero co odkrytych przez nas migdałów ziemnych . Napój z nich i chlebek gryczany z dodatkiem owych orzechów przekonały
Candy Pandassmak serów i wędlin. Dodatkowo podkreśla i ciekawie komponuje się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się kolorowe, wydrylowane (lub faszerowane np. serem, papryką) oliwki, marynowana papryka, dynia, ogórki konserwowe, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Z ostrzejszymi serami idealnie komponują się suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. Sosy zimne, pasty, pesto Domowe pasty(...)hummus, guacamole, pesto czerwone i zielone, pasta warzywna ajvar – z pieczonych papryk i bakłażana. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się jako smarowidło na pieczywo, krakersy, przekąski z ciasta francuskiego. Pieczywo Do deski serów podawaj bagietki, chlebki, włoskie paluszki – grissini, bułeczki, bruschetty, cebularze, tosty, chlebki pita, chlebki naan, tureckie chlebki, pokrojone tortille, grzanki z pesto, chleb z oliwkami
Zasmakuj Kuchniprzepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą) 20g drożdży 100ml oleju(...)było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm
Obiad gotowySałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFlapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaSezon dyniowy jeszcze w pełni, także mam dla Was propozycję na mini pierożki, takie na jeden raz, wypełnione dobrze doprawionym farszem o pięknej słonecznej barwie
Czerwona PorzeczkaNie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także
Candy PandasSkładniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki kukurydzianej – 8 g drożdży instant – 2 łyżki siemienia lnianego – ½ szklanki pestek dyni – płaska łyżka soli – czubata łyżka cukru – 550-600 ml lub więcej, jeśli to konieczne lekko ciepłej wody. Wykonanie: 1. Suche składniki dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę: najpierw 500ml(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około 30 minut. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Można dodatkowo posmarować ją olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – również na około 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstawiamy chleb i pieczemy go 50 minut na funkcji grzałki góra
Marcepanowa kuchniaProsty, łatwy i szybki przepis na najlepsze racuchy z jabłkami jak u babci. Racuszki bez drożdży, na kwaśnym mleku. Zamiast jabłek, do placuszków można dodać startą dynię lub pokrojony w plasterki rabarbar (w sezonie). Przepis na racuchy z jabłkami. Racuchy z jabłkami - składniki : 300g jabłek około 350-400g mąki pszennej 2 szklanki kwaśnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)przepis krok po kroku: Krok 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody. Krok 2. Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody
Moja Książka Kucharskaphiladelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g) 2 jajka opcjonalnie nasiona i pestki jak siemię lniane , pestki słonecznika , pestki dyni Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Ilość: 5 bułek Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie składniki ( łuski babki jajowatej , ser , sól , proszek do pieczenia , jajka oraz opcjonalnie(...)babka jajowata nie wchłonie całego płynu. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka). Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą). W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut . Gdy bułki się
WegePrzepis