Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami, ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn tj. do ciepłej(...)mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. W dużej misce przesiewamy mąkę i dosypujemy sól. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn... dokładnie mieszamy łyżką lub przy pomocy miksera z hakami do ciasta. Potem ręcznie wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche dolewamy kilka łyżek wody,gdy jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy, odstawiamy na 1-2 godz. do wyrośnięcia
chleba naszegociecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa(...)groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu
Weekendy w domu i ogrodziedość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski. 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. 3. Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy. 4. Możemy także ugotować tykwę(...)skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszklanki mąki żytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze(...)zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź
Słodko-Słony Świat IlonyBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn: 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki. Bułeczki ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkiswoich starych blaszek, a tylko te będę dalej "testować"..no chyba, że będę piekła ciasto ciut "mniejsze", bo tortownica ma 28 cm średnicy, a czasem potrzeba jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej.. Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się , że wybrałam akurat te foremki(...)polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z musu dyni
Moje domowe kucharzenieNowy Rok przywitałam urlopowo i przyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego
Niezły Młynekprzeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkisprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie(...)przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem
Cztery FajeryMożna je również zapakować w pudełeczko dziecku do szkoły, takie ciasteczka będą świetną przekąską. Do moich ciasteczek owsianych dodałam kawałki gorzkiej czekolady, ale można użyć ziaren np. słonecznik, pestki dyni czy suszonych owoców np. żurawina. Dodatki możemy wymieniać w nieskończoność, dopasowując je pod nasze gusta smakowe. Każda wersja ciasteczek owsianych będzie równie pyszna. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na idealne(...)posiekać i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. 3. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra – dół (bez termoobiegu). 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta i układać na blaszce, formując okręgi i delikatnie je spłaszczając. Z podanej porcji otrzymałam 12 ciastek owsianych. 5. Ciastka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, do złotego koloru
Gotuj z PrezesemMożna je również zapakować w pudełeczko dziecku do szkoły, takie ciasteczka będą świetną przekąską. Do moich ciasteczek owsianych dodałam kawałki gorzkiej czekolady, ale można użyć ziaren np. słonecznik, pestki dyni czy suszonych owoców np. żurawina. Dodatki możemy wymieniać w nieskończoność, dopasowując je pod nasze gusta smakowe. Każda wersja ciasteczek owsianych będzie równie pyszna. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na idealne(...)posiekać i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. 3. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra – dół (bez termoobiegu). 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta i układać na blaszce, formując okręgi i delikatnie je spłaszczając. Z podanej porcji otrzymałam 12 ciastek owsianych. 5. Ciastka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, do złotego koloru
Gotuj z PrezesemDziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować! Składniki: ok 0,5 kg ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego(...)Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości. Odcedzamy *** *** Ziemniaki i dynię obieramy *** *** Obrane ziemniaki oraz dynię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego *** *** Starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy
Blog z Apetytem