kupić gotowy półprodukt przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy je upiec. Samo w sobie jest wspaniałe. Ciastka francuskie z jabłkami. Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka
mojewypiekiinietylkozamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser. Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą(...)grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar 10 dkg sera parmezan kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiem jak ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek(...)szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta które nam zostało. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
Kolizje SmakówSkładniki: 1 płat ciasta francuskiego 5-6 plasterków szynki kawałek czerwonej papryki 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na nic starty ser, … Czytaj dalej Zawijaski z ciasta francuskiego
czarrna od kuchniKolejna moja śniadaniowa propozycja;) Tym razem są to bardzo smaczne i sycące paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz powstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;) Składniki: 250g ciasta francuskiego, 125g białego sera, 1/2 pęczka szczypioru(...)szynki, jajko, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia. W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościprzepis i stwierdziłam, że jakoś coś trzeba zmienić, a będzie po mojemu. Tym razem przyszła pora na cienkie kiełbaski. Kiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już(...)zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą nam się kiełbaski. Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut. Do kiełbasek w cieście francuskim idealnie pasuje wino Tokaj. Dzisiaj padło na Tokaji Furmint. Mimo niskich ocen smak nie jest AŻ taki zły. Cena :9,90 zł - LIDL Smacznego! Ann. PS Wersja dla niepijących
Kuchnia moimi oczaminieodosyt, jak to zwykle bywa. W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow. Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami skladniki: opakowane ciasta francuskiego zoltko do posmarowania farsz z kapusty z grzybami wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy
Przysmaki KarolkiJuż chyba pisałam, że gotowe ciasto francuskie to taki dobry wynalazek. Można pokombinować szybko i na rożne sposoby. Bardzo cenię sobie rożne przekąski z takiego ciasta. Dzisiaj zapraszam na róże ciasta francuskiego z salami. Oczywiści środek może być inny, w przypadku , gdy nie lubimy salami. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 15 dag salami (cienkie
W kuchennym oknie Ewyskomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto i jabłka to wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało(...)pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli tak jak ja nie macie prostokątnej foremki do tart, możecie sami uformować spód
Przysmaki KarolkiWytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki. Składniki: 1 filet drobiowy opakowanie ciasta francuskiego 1 pomidor obrany ze skórki kilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczaka sól, pieprz oregano, bazylia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaspotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty… Napoleonka inaczej – składniki: opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30-36 % cukier(...)trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia. Piekę
UgotujmyTo.plPizzette z ciasta francuskiego, zapiekane w kremie z czarnych oliwek z pomidorkami, z dodatkiem świeżej bazylii to szybka i bardzo aromatyczna przystawka. Smacznego! **** Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI ciasto francuskie(...)oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem. Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek
La grande e la piccola cuocamnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka (większy) - pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki) - garść czarnych(...)oliwek pokrojonych w plasterki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić. Cebulę zeszklić
Corner With RecipesSłodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek, który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem. Przepis jest bardzo prosty a efekt murowany. Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu było u mnie chyba przygotowanie stożków, na których piekły się marchewki, gdyż nie posiadam stosownych foremek. W razie czego też się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku(...)zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRóżyczki z jabłek i ciasta francuskiego to przekąska na słodko, która zachwyci Was wyglądem :) Jestem pewna, że dorośli jak i dzieci będą zdumieni, że można przygotować jadalne róże. Wbrew pozorom ich przyrządzenie jest banalnie proste :) Przy okazji pozdrawiam Madzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości(...)rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć
Ugotować