ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam(...)cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około
potrawyregionalnePolecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna! Składniki opakowanie ciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto
Pyry na GazCzęsto wracam do nich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :) Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy(...)smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizabije, to nas wzmocni! Dlatego ten rok chciałabym pożegnać naprawdę dobrze. Odpowiedzialna za wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji! Słone ciasteczka z ciasta francuskiego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek pomidorów suszonych 1 mozarella kilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża cebula 10 plastrów salami ser (u mnie emmentaler) sól, pieprz(...)wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone, a pomidory tłuste. Oliwki kroimy w połówki, pomidory w średnią kostkę. Mozarellę kroimy w kostkę. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty. Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut
Kitchens AlphabetUwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić(...)ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą. Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą. Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry
ZofianaStaram się zawsze mieć w rezerwie opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Można z niego szybko wyczarować jakieś słodkości, w "podbramkowej" sytuacji, kiedy do kawy nie mamy nic, a właśnie usłyszeliśmy w słuchawce: wpadniemy do was za pół godziny. Zazwyczaj łączę ciasto francuskie z owocami, ewentualnie budyniem. Tym razem pokusiłam się o połączenie go z orzechową nutellą(...)Pyszne paluchy z czekoladowym nadzieniem baaardzo nam smakowały :))) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella cukier puder Wykonanie: Ciasto lekko rozwałkowujemy. Smarujemy nutellą. Składamy na pół i wycinamy długie paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek skręcamy spiralnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na około 15 minut
Walijskie PichcenieWspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem(...)robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenGoście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ? Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy. Składniki: 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag 2 szklanki świeżych(...)pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić
Wanilia i KardamonSkładniki: 1/2 płata ciasta francuskiego 1 opakowanie kabanosów (120 g) 1 jajko 5 dkg sera żółtego sezam Przygotowanie: Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście francuskim. Pociąć je w … Czytaj dalej Kabanoski w cieście francuskim
czarrna od kuchniciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette des rois czyli ciasto na czesc Trzech Kroli. Miedzy dwiema warstwami ciasta francuskiego znajduje sie cudowne nadzienie z masy migdalowej. Mozna tez kupic wariant jablkowy, ale przynam szczerze, ze ja wole slodycz zmielonych migdalow. Poza nadzieniem ciasto to skrywa w sobie(...)Najmlodsze z dzieci chowa sie pod stol i wskazuje po kolei osoby, ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta. Zapraszam wiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy
Przysmaki Karolkipopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiPierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe(...)rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec
Moja Galeria SmakuCiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy(...)mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko – 2 szt - żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, s tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów
Ostra na SłodkoWczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki(...)gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry. Do wrzątku dodać jabłka i gotować 2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i studzimy. Cukier wymieszać z cynamonem. Płat ciasta wyjąc z foli . I pokroić na 2 cm. płaty. Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka
W kuchennym oknie EwyCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego 200 g borówek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku(...)podsmaż na maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel na 15 równych kwadratów, do każdego kwadracika włóż na środek łyżkę nadzienia i zawiń rogi do środka, czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 20-25 minut
Niezły Młynek