ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:151/212)

CIASTA WIELKANOCNE 240

córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne.  Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński do panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba(...)pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie to przylgnęło do wypieku, ponieważ był on w tym rejonie popularny. Stanowił

Ciastka - domowe słodkości
Śledzie korzenne 474

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 1/2 szklanki oleju 1

Oryginalny smak
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 196

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Francuskie kluseczki z truskawkami 309

Francuskie kluseczki - przepis 3 jaja 2 łyżki masła szczypta soli mąka, około 1 szkl. Masło utrzeć z solą. Białka ubić na pianę. Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną

kolorowotorcikowo
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 354

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę

codojedzenia
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 172

biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny

Be Fit Be Strong
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 189

wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
Crêpes - francuskie naleśniki 167

się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii Child "Francuski Szef Kuchni". Po pierwsze(...)miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać

pink envelope
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 146

wykonane z drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem

Magiczne Życie Marty
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 171

francuskiej, krem   patissière   należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto

Mania Gotowania
Tarta z malinami 170

Mam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto

Wyprawy kulinarne
Magdalenki pomarańczowe 169

Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk herbaty pomieszany z okruchami ciasta dotknął jego podniebienia. Owładnęła nim rozkoszna słodycz, która sprawiła

Wiem co jem
Friand, Lesmirabelordzie. 184

gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje się, że słowo "friand" po francusku oznacza "łasuch"- to wiele wyjaśnia:-) PS. Niestety wpisów ogrodowo-harkówkowych

les mirabelles
Galette z cukinią i ricottą 245

elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie

Wędrówki po kuchni
Chlebek cynamonowy. 174

Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły) 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie