stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze
Pyry na Gazzastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek 250 g mąki 140 g zmielonych migdałów szczypta soli 2,5 opakowania proszku do pieczenia Krem budyniowy: opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka(...)ostygnie, obijamy pozostałe białka i delikatnie mieszamy nasz budyń z ubitymi białkami. Teraz jak mamy już wszystkie części gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy
KasiaiKrzysiu.plmasła 2 żółtka 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto a następnie wyłożyć nim dno tortownicy. Składniki na masę serową; 80 dag twarogu 5 jajek plus dwa białka ze spodu 200 ml jogurtu naturalnego 2 budynie śmietankowe w proszku 3/4 szklanki cukru lub więcej garść rodzynek Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtka(...)być gęsty i lekko zmieniać kolor na ciemniejszy. Kiedy sos już będzie dosyć gęsty wsypujemy posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy a następnie po lekkim przestudzeniu wykładamy na wierzch ciasta. Chłodzimy do zastygnięcia masy. Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki masło, 1/2 kostki mus marchewkowy, reszta Przygotowanie Marchewkę obieramy(...)jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy masę do całkowitego wystudzenia. Gotujemy budyń na 1 szklance mleka, dodajemy cukier. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewamy
Gotowanie moimi oczamijego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie
Roślinna - blog wegańskiporzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo-czekoladowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie czekoladowe 6 łyżek cukru 50g startej mlecznej(...)następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem śmietanowy : Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. 3. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyserową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 8 jaj Szczypta soli Puszka ananasa Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie
Na słodko lub wytrawnieJeśli jednak liczycie kalorie, śmiało możecie pominąć ów dodatek. CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI ( NA MĄCE GRYCZANEJ ) Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 1 3/4 szklanki mąki gryczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy ( proszek ) 2 łyżki nutelli około 300 g śliwek Przygotowanie: Śliwki
kolorowotorcikowosernik krówkowy, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik "wiejski". Dlaczego taka nazwa? Ponieważ użyłam sera prawdziwego - wiejskiego. Dodatkowo powiem Wam, że ten sernik 'nigdy nie opada'. Ciasto: 130g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni(...)łyżki kaszy manny Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać opakowanie budyniu, dwie łyżki kaszy. Następnie dodajemy twaróg. Na koniec ubić pianę z białek, dodać i wymieszać łyżką. Piana ma być lekka - nie sztywna. Piec w kąpieli wodnej (większą blachę niż tą, w której mamy ciasto zalewamy wodą, następnie do niej wkładamy naszą blachę z ciastem). Piec
My World by Dagmara RekSkładniki: CIASTO: 500 g mąki pszennej 8 g suchych drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła MASA SEROWA: 400 g sera twarogowego 1 jajko 1 budyń śmietankowy 48 g cukru waniliowego Składniki na masę serową miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Robimy rozczyn z drożdży. W tym celu do garnka wsypujemy drożdże, zasypujemy 1 łyżką(...)minut). Do reszty ciepłego mleka dodajemy miękkie masło, pozostały cukier i jajka - roztrzepujemy widelcem. Do pozostałej części mąki dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) w momencie kiedy mikser zaczyna nam się buntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi
Moje-pitraszenieCiasto na biszkoptach, z masą kubusiową, delikatną malinową pianką, delicjami, malinami i galaretką, czyli MALINY na 110% ! ;) Idealne ciasto na letnie spotkania i na weekendowy deser. Składniki : na dużą blachę opakowanie biszkoptów, 1200 ml soku Kubuś (malina marchew jabłko), 600 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru. 2 budynie malinowe, 4 galaretki malinowe, 2 opakowania delicji malinowych, ok 200 g świeżych(...)masę kubusiową wykładamy delicje, a następnie malinową bitą śmietanę i maliny. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy pozostałe 2 galaretki, studzimy. Gdy będzie już zima, przelewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej min. 12, żeby warstwy dobrze stężały
Lena Gotujełyżki ciemnego kakao 150 g mąki pszennej 250 ml mleka Pomysł na ten biszkopt zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki adres pod linkiem Soczyste brownie Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Jabłka: 6 średnich jabłek 2 opakowania galaretki o smaku(...)stężenia. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu
Ciastka - domowe słodkościpudru i rozcieram w palcach na masę przypominającą mokry piasek. Dodaję żółtka i ugniatam szybko gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję łyżkę lub dwie zimnej wody. Owijam ciasto folią i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut wałkuję ciasto, podsypując odrobiną mąki na grubość około 7 mm. Przekładam na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy(...)wylepiam. Nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyjmuję z pieca i studzę. Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok. Mieszam z jajkami i mąką (na kształt budyniu). W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier, wodę, wciąż podgrzewając. Wlewam mieszaninę żółtek z sokiem cytrynowym i stale mieszając podgrzewam
W kuchni Karmel-itkichałki i postanowiłam ją wykorzystać, ponieważ nic nie może się marnować. Zrobiłam takie jak to moje dzieci nazwały ciasto z malinami. Smaczne na ciepło, a także na zimno. Składniki: 1/2 czerstwej chałki 1 i 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru trzcinowego (użyłam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant) 2 duże garście malin (użyłam mrożonych) Chałkę pokroić
talerz przyjemnościblaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około 12 - 13 minut. Upieczone blaty odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowo - maślany : Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami(...)temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę
Opowieści z piekarnika