Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Formę z ciastem schłodzić w lodówce. Nadzienie: Arbuza pokroić na małe kawałki (powinno wyjść ok. 2 l), usunąć pestki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować(...)cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wyjąć z lodówki formę z ciastem, przełożyć gorącą masę do formy. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Przykryć nadmiarem ciasta z boków formy. Piec
Domowa Cookierenka AgiMąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut w 170 stopniach KREM(...)Mleko zagotować ,żółtka utrzeć z mąką .Masę żółtkową dodac do gotującego mleka,zagotowac ,ostudzić .Utrzeć masło,dodawac stopniowo ugotowany ostudzony budyń .Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto ,drugim zakrywając.Przepis z profilu"" Jesli chcesz dobrze zjeść""dziękuje za ten przepis osobie ,która go wstawila u siebie .CIASTO JEST bardzo kruchutkie ,delikatne w smaku a krem dodaje uroku i smaku .. TORTA
w mojej kuchnibudyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:) Składniki (na 15 sztuk): na ciasto: 450 g mąki 1 jajko 180 ml mleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek(...)odstawić na godzinę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko, a smakują jeszcze lepiej. :) Składniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Pieczemy ok 10-15 minut
Cynamonowe szczęścieżółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec
Anioły w kuchnitrzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( po 40 g) 1 litr zielonego napoju typu Frugo(...)mieszamy do zgęstnienia masy. około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała. Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski
Smakowite Daniaprzekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia Pychotkisuszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 500 ml mleka cukier waniliowy 8 łyżek cukru 250 g masła Żółtka, cukry i proszek budyniowy ucieramy dodając szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy(...)migdałowe WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy polewa Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można kroić) Smacznego
Domowe ciastaSkładniki na ciasto: 1/2 kg mąki 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2 placki. Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut. Krem I: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)rodzaje mąki oraz cukier waniliowy wymieszać z odlanym mlekiem i wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany
Kubki smakuUwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy(...)mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan
Ostra na Słodkozupełnie inne w smaku, a mianowicie Smakosz To jak skusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki? żródło Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo(...)zagotować aż zgęstnie i powstanie masa budyniowa. Po ugotowaniu wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń stale ucierając. Odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Dodatkowo 50 g startej czekolady Składanie ciasta Ciasto serowe krem z brzoskwiniami ciasto orzechowe pozostały krem całość posypać startą czekoladą serowa Zośka
O kuchni z uczuciemszklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się(...)jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę silikonową, zostawić do wystygnięcia BUDYŃ: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać budyń i wlać do mleka mieszając do zagęszczenia budyniu, dobrze budyń wystudzićm wierzch budyniu
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka 1 łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto piernikowe(...)poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie. Do lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę. Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu
Ciastka - domowe słodkościostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu... ;) Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek(...)Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić 1,5-2 łyżkami ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Elliemasła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 4 białka 1 pół szklanki cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 płaskie łyżki kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około(...)margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie
Izabelawkuchni