ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:157/780)

Ciasto "Pijak" 1086

pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła 4 łyżki(...)wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową

Smakołyki Asi
CIASTO KUKUŁKA Z BUDYNIEM 140

Proste ciasto na herbatnikach z naszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM ok. pół opakowania dużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła(...)pieczenia (inaczej herbatniki przylepią się do blachy) GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrami i masłem, w reszcie dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki. Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. PIANKA: Żelatynę zalewamy zimną wodą

Pani na deser
Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką 179

Mamy dzisiaj World Baking Day 2015 czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dodatkowo to wydarzenie zbiegło się z innym nie mniej ważnym dla mnie czyli wspólne pieczenie z

Moje Małe Czarowanie
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 168

Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym

Ostra na Słodko
CIASTO MIODOWE "MARLENKA" 164

budynie śmietankowe po 40g -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej (temp.pokojowa) -250g masła dodatkowo garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów WYKONANIE Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy(...)masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut. Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu

Mała w garnku miesza
Babka jogurtowa 159

soku z cytryny 1 torebka budyniu malinowego dodatkowo cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Jajka myjemy i wbijamy do miski. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Do reszty ciasta wsyp proszek budyniowy

Różne smaki w kuchni
Rafaello bez pieczenia 1605

Ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach bądź słonych krakersach. Bezproblemowe, gotowe w kilka minut. W smaku intensywnie kokosowe i bardzo delikatnie. W kremie czuć białą czekoladę, która świetnie współgra z wiórkami kokosowymi. Polecam to ciacho w szczególności osobom, które nie posiadają piekarnika lub którzy spodziewają się niezapowiedziani gości.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)   Krem(...)Rafaello: 1 l mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szkl wiórków kokosowych 2 budynie śmietankowe 3 żółtka 250 g masła 100 g białej czekolady   Dodatkowo: około 500 g herbatników lub solonych krakersów kilka łyżek wiòrków kokosowych do obsypania ciasta     Przygotowanie:   1. Krem Rafaello: 900 ml mleka zagotować z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi

Nastoletnie Wypiekanie
FALE DUNAJU 176

Fale Dunaju to ciasto wszystkim znane i lubiane. Warto go zamieścić na blogu, bo jest znakomite.  Piekłam go nie raz, ale z innego przepisu, w którym trzeba utrzeć masło z cukrem, żółtkami itd. Bardzo tego nie lubię i na dodatek nie zawsze mi wychodził.  Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na bardzo fajny przepis ze strony  W KUCHENNYM(...)cukrami, w reszcie mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy równo na ciasto. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę

Pani na deser
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 184

kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Gdy masa jest już całkowicie zimna dodawać po jednym jajku i ucierać masę mikserem. Na koniec uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstego budyniu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości

Malinowa Kawiarenka
Pani Walewska 3925

gotować około minuty na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze.Polać polewą czekoladową

Z miłości do słodkości
Ciasto krówka bez pieczenia 29759

pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki:masa budyniowa 0,5l mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej100g krówek150g masłamasa mascarpone250g mascarpone150g masy krówkowej2 łyżeczki żelatyny0,25 szklanki mlekapolewa100g masy krówkowej2 łyżki masła2 łyżki(...)resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek- mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń- budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia- masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce

Smakołyki Bereniki
ciasto z truskawkami i bezą budyniową 147

masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka szczypta soli budyń waniliowy lub śmietankowy truskawki Przygotowanie: żółtka i cukier wsypać do naczynia miksującego, założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3 zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być) przełożyć ciasto do foremki(...)władamy białka szczyptę soli i zakładamy motylek - ubijamy pianę czas 4 min/37 st/ obr 3 ubijamy dalej na obrotach 3 i przez otwór dosypujemy powoli cukier i budyń pianę wykładamy na upieczone ciasto, dodajemy pokrojone truskawki i wkładamy do piekarnika dogrzanego do 180 st na kolejne 30 min ps. ciasto robiłam już po raz kolejny i zawsze pojawia mi się

Gotowanie z pasją
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 91

masła masa budyniowa: 10 dkg cukru 1/2 litra mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy  A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić(...)temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem

Kuchnia w opałach
Placek węgierski babci Basi 203

pokojową , a nawet były trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam(...)wyczerpania. Do masy jajecznej dodajemy po trochę przesiane, wymieszane sypkie produkty.( mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Pysznosci Babci Basi
Ciasto krówka z orzechami 229

lipowego Miody Wileńskich 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach(...)rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią

Ala piecze i gotuje