czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić ! Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;) Składniki: * 750 g ziemniaków * 2 jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki tartej(...)Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można użyć ziemniaków pozostałych z dnia wczorajszego. Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków. Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę. Knedle
kolorowotorcikowodeseru! 1. Kisiel owocowy Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie kisielu jest przygotowanie go z dodatkiem świeżych owoców. Można użyć dowolnych ulubionych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody czy brzoskwinie. Wystarczy zmiksować owoce na gładką masę, dodać cukier i gotować przez kilka minut. Następnie wystarczy dodać kisiel i gotować, aż uzyska on odpowiednią konsystencję. Taki owocowy kisiel świetnie smakuje zarówno(...)lodów. Po zamrożeniu otrzymasz pyszne, orzeźwiające lody kisielowe. Możesz również dodać do kisielu kawałki ulubionych owoców lub polewy czekoladowej, aby nadać mu dodatkowego smaku. 3. Kisiel jako dodatek do ciast Kisiel świetnie sprawdza się również jako dodatek do różnych rodzajów ciast. Można go wykorzystać jako warstwę w sernikach, babkach czy tortach. Wystarczy przygotować kisiel o wybranym smaku i po ostudzeniu
Żyję by jeśćFIT lody coś co kocham i od kilku miesięcy jem codziennie. Sezon na wszelakie owoce jest w pełni, warto skorzystać i zamiast kupować w sklepie lody
SMYKWKUCHNISernik to pyszne ciasto, które kochają wszyscy. Nie może go więc zabraknąć na świątecznym stole. Mimo, że wygląda na skomplikowany, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Głównym składnikiem sernika jest twaróg, lub serek homogenizowany. Sernik można upiec na kruchym spodzie, na biszkopcie, na herbatnikach lub bez ciasta. Każdy sernik można także wzbogacić dekorując wierzch ciasta ulubionymi owocami i galaretką(...)Sernik z cukrem pudrem Zobacz przepis → Sernik z polewą karmelowo-kokosową Zobacz przepis → Sernik z rosą Zobacz przepis → Sernik bez spodu Zobacz przepis → Sernik z brzoskwiniami Zobacz przepis → (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mamy nadzieję, że powyższe przepisy zainspirowały Was do przygotowania wyśmienitego domowego sernika. Który przepis wykorzystacie jako pierwszy? Artykuł 10 przepisów na udany sernik pochodzi
BabskiePorady.pl - PrzepisyŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla
PatiGotujeSernik ekspresowy w w wykonaniu i według przepisu mojej mamy. Robiąc sernik na weekend pomyślała aby dodać do niego 2 opakowania bitej śmietany i wyszedł świetny
Blog kulinarny S9.PLzajmuje wiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka kakao Masa serowa(...)oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania
Kuchnia MagdaLenyzajmuje wiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka kakao Masa serowa(...)oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania
Kuchnia MagdaLenymlekiem. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże z mlekiem. Dodaj rozpuszczoną w rondelku Optimę Omega 3. Jaja roztrzep z cukrem i wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp(...)smażymy na rozgrzanej patelni na Optima Omega 3. Tosty muszą mieć złoty kolor i być chrupiące. Przygotuj do pojemnika umyte i osuszone owoce: - truskawki - czarną porzeczkę - czereśnie - maliny - jagody, brzoskwinie- każdy owoc, który lubią Twoi bliscy W mały pojemniczek wlej syrop klonowy, przyda się podczas pikniku do polania tostów. Możesz też zabrać trochę cukru pudru, dla tych którzy lubią słodkie
SMYKWKUCHNIzanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek(...)budyń waniliowy 500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie
Kuchnia w czekoladzieSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stronę, ale myślę, że dacie sobie radę. Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food(...)budyniowy - wymieszać. Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych. Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu
kolorowotorcikowochrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź(...)jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie WYKONANIE: Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku
SMYKWKUCHNImąką kokosową i trochę pobabrany mąką pszenną, tzn.: - 12 dużych łyżek mąki gryczanej, - 4 łyżki mąki kokosowej, - i 3-4 razy nabierałam trochę mąki pszennej na ręce, żeby wyrabiać ciasto, bo za bardzo kleiło się do rąk. Ten chleb uformowałam od razu na blaszce i pod przykryciem odstawiłam do wyrośnięcia, a potem wjechał już prosto do pieca, bo nie chciałam(...)Pomijając, strukturę chleb miał podobną do tego poprzedniego z mąką koko, tylko bardziej gęstą, smak - jeśli ktoś lubi grykę to super, idealnie komponujący się z truskawkami ze słoika albo brzoskwiniami. Mąka kokosowa to mega źródło błonnika, tak że warto podkręcić sobie chleb jej dodatkiem, zyskując jednocześnie ładny, zwarty, świetny do krojenia w cienkie kromki bochenek, nic się nie kruszy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKto z Was nigdy nie jadł jogurtu od Jogobelli ten niech podniesie rękę 😋 To są nasze jogurty z dzieciństwa, jednak od dawna tego typu słodzone produkty
Candy Pandas