dodatkiem słodkiego mango i chrupiącej kruszonki to pozycja obowiązkowa do kawy, filiżanki dobrej herbaty – możecie wrzucić bakalie i postawić ciasto na świątecznym stole:) Mango z puszki można zastąpić innymi owocami z puszki, np. ananasem lub brzoskwiniami, dodać świeże lub mrożone owoce, nawet bakalie, posiekane orzechy, przyprawę do piernika, cynamon lub kakao, będzie pysznie! Ciasto z mango i kruszonką SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniBardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń(...)wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać obficie startą
kgwjanczewomasła -2 łyżki kakao -wanilia -szczypta soli -wiśnie drylowane -brzoskwinie lub jabłka z syropu Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko, 22 dkg mąki i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy(...)wyrabiamy, dodajemy pozostałe stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na małe kwadraty. Na białym cieście układamy odsączone wiśnie, na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie. Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnygram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około
Smaki EwyBiszkopt z owocami i galaretką to kwintesencja lata - do zjedzenia ! Sezonowe, letnie owoce - maliny, borówki, jagody, porzeczki i brzoskwinie. Dorzucić możecie jeszcze inne, na które macie wielką ochotę, lub które przechowujecie w swoich lodówkach...a może zerwiecie wprost z krzaczka lub drzewa ? Dowolność wg własnych upodobań. Nie jest to przepis na zwykły biszkopt...mój z czystego przypadku lub może błędu(...)pozostawić do ostygnięcia. 2 . Galaretki rozpuścić w 1,25 l wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. 4 . Z ostygniętego biszkoptu skroić tzw. "skórkę", czyli wierzchnią warstwę ciasta. Biszkopt ułożyć w tortownicy, wyścielanej folią spożywczą. Biszkopt nasączyć płynną, zimną galaretką. Na cieście ułożyć owoce i wstawić biszkopt
kolorowotorcikowoPrzepis na szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy
e-PrzepisyKulinarneMama najczęściej piekła je ze śliwkami, czasem z truskawkami. Na większe „szaleństwo” pozwalała sobie Babcia – zdarzały się wersje z rabarbarem czy brzoskwinią. Pamiętam jak dziś, jak pomagałam układać owoce na wierzchu surowego ciasta i jak [...] Artykuł CIASTO Z SEROWĄ KRUSZONKĄ I OWOCAMI pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comSernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym to przepyszne ciasto na herbatnikowo-maślanym spodzie. Delikatny i orzeźwiający w smaku dzięki połączeniu kremowego serka mascarpone i kwaskowatego jogurtu greckiego. Przepis znalazłam w internecie, wypróbowałam i zagości w moim menu na stałe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram serka mascarpone 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram(...)szklanki cukru pudru 200 gram czekoladowych herbatników 80 gram masła 400 gram brzoskwiń z puszki 200 ml syropu z puszki z brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 6 łyżeczek żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy
Blog kulinarny S9.PLShare Pinterest Print Puszysty biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki wymieszany ze świeżymi malinami, a całość przykryta chrupiącą bezą. Pyszne, delikatne ciasto dla dzieci i dorosłych. Idealne na każdą okazję. Zapraszam na biszkopt z kremem, malinami i bezą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki(...)położyć na kremie lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką → Pianka z malinami na biszkopcie → Ciasto a’la karpatka z malinami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Raffaello z truskawkami Artykuł Biszkopt z kremem, malinami i bezą pochodzi z serwisu
Oryginalny smakwiaderka 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 galaretka brzoskwiniowa Masa brzoskwinowa: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe(...)ostudzenia. Ser rozmieszać z cukrem dodać pokrojoną galaretkę i żelatynę i wylać na biszkopt. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową. Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę
Jadło i czytadłoSynuś: Mamusiu, zjadłbym jakiś deserek. Tylko nie chcę jogurtu, banana, ciasta. Wymyśl coś. I co ja matka mogę wymyślić? Otwieram półkę ze smakołykami a tam stoi puszka brzoskwiń – samotna, bez przeznaczenia. Kilka brzoskwiń przełożyłam do wysokiego naczynia, dolałam odrobinę syropu (4 połówki brzoskwiń, około 7 łyżek syropu). Zblendowałam. Ułożyłam mus w pucharku. Na wierzch ułożyłam jogurt naturalny. (jogurt wcześniej
MojaQchnia.plzjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką. Kocyka na razie jeszcze nie zapraszamy. BRZOSKWINIOWA CHLEBO-BABKA (PEACH BREAD)* 600g brzoskwiń 5 łyżek brzoskwiniowej nalewki babuni(...)wbity w ciasto nie jest suchy. Po upieczeniu chłodzimy 10min w formie, po czym wyjmujemy z formy i studzimy poza nią. Ciepłe ciasto jest zbyt miękkie, żeby je jeść (nie pytajcie skąd wiem:)). Niektórym z naszych brzoskwiń udało się osiągnąć taki atrakcyjny stan:) Czytam teraz jakieś romansidło o rudej Magdalenie z bursztynem na szyi. Jeszcze nie zdążyło mnie wciągnąć
les mirabellesDzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C. Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)mały jogurt naturalny (u mnie + 20ml) 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie) 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) garść brzoskwiń (świeże lub z puszki) 1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką
ChilliJemymożna do niej użyć ulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do tarty świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i piec kolejnego dnia - ja wylepiam formę wieczorem i piekę dobrze schłodzoną tartę nazajutrz. Ciasto można też zamrozić i upiec w dowolnym
Lekcje w kuchni