ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:664/932)

Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 188

Nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach. Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym

Słodka Strona
kotlety schabowe z pieczarkami 292

składniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki

Domowy Smak Jedzenia
prosta sałatka warstwowa 487

składniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju

Domowy Smak Jedzenia
wielkanocna sałatka z tuńczykiem i z krakersami 2531

składniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt

Domowy Smak Jedzenia
Pyszny torcik malinowy 345

szklanki śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Nie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać delikatnie do masy jajecznej. Wymieszać. Tortownicę o średnicy(...)Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego

Świat Ciasta
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 221

geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków(...)cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka dyniowe 190

zawartość białka, które jest jednym z najbardziej wartościowych białek roślinnych. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom jest polecane wielu osobom, a zwłaszcza: – wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek – sportowcom, gdyż orzechy ziemne zawierają argininę (aminokwas), która zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu – osobom chorym(...)mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego  firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 176

wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki(...)sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać

Pink Envelope
Rolada jabłkowa 172

ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocne kurczaczki 210

ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł. Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek. Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem

Gotuję Testuję
Czeko -kubki . 236

cukru brązowego – jeśli lubicie bardzo słodko może być więcej. 2 łyżki mąki orkiszowej ,może być pszenna . Roztopić masło .W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i połączyć z masłem – przestudzić . Białka ubić na sztywną pianę ,dodając po łyżce cukier ,następnie żółtka .Teraz wlewamy masło z czekoladą i mieszamy łyżką do połączenia się masy .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy(...)połączenia się składników.Masę przelewamy do kokilek – mają być pełne i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 8 ,9 minut. Boki i góra ciasta ma być ścięta ,ale środek płynny .Podajemy gorące

Ladylaura.
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 174

ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo z białek

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jagodowe z galaretką 393

ciasto jest pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimny

Ala piecze i gotuje
Gofry 210

częstym gościem. Mój przepis jest klasyczny, wypróbowany i niezawodny, a gofry wychodzą chrupkie na zewnątrz i cudnie miękkie w środku. Przepyszne z bitą śmietaną i domową konfiturą. Najlepiej malinową :) Ciasto jest mocno gęste i trzeba uważać z jego ilością w gofrownicy, bo dodatkowo ma tendencję do "uciekania", ale dzięki temu gofry są przepyszne. Składniki: (na około 8 gofrów(...)mąki 2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia umieścić w misce, wymieszać. Dodać mleko, olej, żółtka, zmiksować tak, aby nie było

Cakes By Kejt