ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:668/932)

Ciasto Ptyś 148

Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie. Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć ,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami. Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka

Domowe ciasta
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 380

tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa – bardzo wilgotna: 7 żółtek z ekologicznych jajek 4 białka z ekologicznych jajek 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g) 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego

Poezja smaku
Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną :-) 172

CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1  łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie -pół słoiczka powideł śliwkowych -400ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja -1 kostka dowolnej czekolady Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka. Następnie dodajemy mąki, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy.  Na koniec dajemy olej. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 8 minut. Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowe jagodzianki 213

ciasto na mniejsze i w miarę równe części. Trochę rozwałkować lub rozklepać ręką. Jagody posłodzić cukrem (szklanka jagód i np dwie łyżki cukru) i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczkę lub dwie i sklejać jak pierogi. Później uformować na podłużne bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włączyć piekarnik na 180 stopni (góra-dół). Przed włożeniem dobrze posmarować białkiem

Karczma Honorietty
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 185

ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj(...)zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk

Food Square
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 179

roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty. Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut(...)upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6. Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g. Zapraszam na funpage na FB   oraz  Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort orzechowy 169

ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru - 1 kieliszek spirytusu - 1 kieliszek zaparzonej kawy poncz - 1 kieliszek spirytusu - 2 kieliszki wody - 1 kieliszek zaparzonej kawy Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za upieczenie biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Orzechy oraz biszkopty mielimy i dodajemy je do masy wraz z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dzielimy na dwie części, wylewamy do tortownicy i pieczemy dwa biszkopty w 180 C przez około 60 minut. Gdy biszkopty w piekarniku

Zainspirowana w kuchni
Popękane ciasteczka z gorzką czekoladą 182

pół łyżeczki proszku do pieczenia * 1 i 2/3 szklanki mąki 3 jajka rozmiar L szczypta soli cukier puder do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z masłem. Studzimy.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie ładnie błyszcząca.  Dodajmy żółtka oraz wystudzoną czekoladę(...)koniec przesiewamy mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na  minimum 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach

Czerwona Porzeczka
W-Z'tka 205

Ciasto: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 330g śmietany kremówki 36% 200g serka homo 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody Polewa czekoladowa: pół tabliczki mlecznej czekolady łyżka margaryny 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić 2. Krem: Serek homo wymieszać z cukrem pudrem, kremówkę ubić. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka i zmiksować. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia, chwilę przestudzić. Żelatynę dodać do kremówki

Motylkowa Kuchnia
Pyszny tort lodowy 145

białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Ubić białka.Ubić śmietanę ze śmietan-fixem. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie ubite białka i śmietanę. Połowę masy wymieszać z ostudzoną czekoladą.Do drugiej jasnej części dodać środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą(...)Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 288

doczekała się w tym roku odświeżonej wersji „New N’ Tasty” z okazji 15 rocznicy premiery (debiutowała już w 1997!). ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 180 kcal | 6 g białka | 20 g węglowodanów | 8 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min + 15 min) Wrzucamy pokruszone drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy 4 łyżki mleka(...)rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy kilka łyżek mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. 2. CIASTO (5 + 50 min) Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oleju, mieszanki mleka z wodą oraz kilka łyżek koncentratu buraczanego – kolor mikstury musi być mocno różowy. Mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze mąki oraz soli

Nerds Kitchen
Sałatka we francuskich kokilkach 353

ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem

Świat Domowej Kuchni
Cytryniaczki 225

ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego. Składniki na babeczki: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 duża cytryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Składniki na krem cytrynowy Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki. Gotową masę

Ciastkozercy
Kokosanki 228

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny  3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)łyż, kakao  tabliczka czekolady Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni

Wypieki Uli
Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą 242

ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną "na trzy" lub papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko(...)dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Liście bazylii posiekać bardzo drobno. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę

kolorowotorcikowo
Czekoladowo-malinowe ciasto na dzień kobiet 285

strzałem w dziesiątkę! Jeszcze raz dziękuję aguzji. Już planuję zrobić wersję jasną i być może zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się nim na dzień mężczyzny. :) Wszystkim bardzo smakowało. Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt(...)kawy lub minimalkserze, ale nie na puder. Włącz piekarnik na 160stC. Tortownicę lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ja osobno wyłożyłam dno, a na brzegi wycięłam szersze paski. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy będzie lśniąca i sztywna, dodawaj po jednym żółtku. Każde kolejne dodaj, gdy masa się dobrze połączy. Do piany przesiej mąkę

Anioszek w kuchni
Mleczna kanapka 184

Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 5 szt jajko 1 szklanka mąka 2 łyżki kakao 1 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1 puszka mleko kokosowe z lodówki Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kolejno: żółtka, 2/3 erytrolu, kakao i mąkę. Ubijamy na puszystą masę. Przelewamy do kwadratowej foremki o bokach(...)mleka przekładamy do miski uważając na wodę zebraną pod masą. Ubijamy ją z pozostałą częścią erytrolu. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można dodać łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej. Ciasto przekrawamy na dwie części - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło. Recipe Notes Ciasto można posmarować

Kucharzyca
Muffiny dla czekoladoholików 213

oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)aromat rozniesie się po całym domu, budząc zniecierpliwienie w czekoladoholikach. Czekoladowe cuda – praktyczne wskazówki Zanim zaczniemy mieszać składniki, najlepiej przesiać mąkę przez sito, żeby pozbyć się grudek, a białka ubić na sztywną pianę. To jednak nie wszystkie kulinarne tajniki: - muffinki przepięknie prezentują się w papierowych foremkach – papilotkach, które dostępne są na rynku w różnych wzorach i kolorach; - użycie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto serowe Japońska wiśnia 644

japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest(...)mnie Piątnica • 500 ml śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny w proszku na 3/4 szklanki wody • 2 małe puszki frużeliny wiśniowej Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Mieloną herbatę dokładnie rozprowadzić najpierw w wodzie, potem wymieszać

To co kocham
Ciasto słonecznik 960

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)masła Poncz do nasączenia: 250 ml wody 3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej  1 łyżeczka cukru 2 - 3 łyżki alkoholu Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej

Kuchcik gotuje
Pieczona owsianka mocno kakaowa 111

 Ze względu na obecną dietę redukcyjną część przepisów będzie w najbliższym czasie na dania jednoporcjowe i niskokaloryczne ;) Ale na pewno nie będą nudne! SKŁADNIKI : 25g

Gotowanie jest łatwe
Sernik z ziemniakami 95

ziemniaków w cieście. Sernik z gotowanymi ziemniakami Jestem wielką fanką gotowanych ziemniaków w roli dodatku do ciast. Od lat robię wielkanocną babkę drożdżową z ziemniakami – ten wkład w postaci ziemniaków sprawia, że jest ona bardziej “mięsista” i nie jest sucha. Szczególnie doceniam ziemniaki w wypiekach bezglutenowych, gdzie brakuje takiego właśnie kleistego spoiwa w cieście. Gotowane ziemniaki spełniają(...)musi mieć spodu, by być smacznym. Brak spodu nic mu nie odejmuje Przepis ten będzie też odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, które nie mogą jeść klasycznego, kruchego ciasta. SERNIK Z ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS NAJPROSTSZY Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: 1 kg mielonego twarogu na sernik 300 g ugotowanych ziemniaków (ok. 3-4 szt) 200 g masła

Wiszniówka
Chleb paleo bananowy (z mąką kasztanową i orzechami) 180

Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez nich. Jedna porcja

PaleoSMAK
Sernik Wiedeński Siostry Anastazji 7686

mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wykładamy papierem do pieczenia . W ylewamy masę(...)piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni.  Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Serni k najle piej przechowywać w szczelnym pojemniku . Sernik tuż przed podanie m możemy oprószyć cukrem pudrem oraz prz y ozdobić b itą śmietaną.   Moje posty

Słodka Strona
Ciasto Jamajka 473

Ciasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam!  Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie(...)Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,  budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty. Banany kroimy

Tagebuch po polsku
ciasto mrożone z finest cookies 270

Kremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru  

w mojej kuchni
Dietetyczny Baton Bounty - Zdrowe Słodycze 382

Hejka zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Dietetyczny Baton Bounty.  KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS SKŁADNIKI : ✔  100 g Wiórków Kokosowych ✔ 200 g Mleka Kokosowego ✔  

Sylwetka Od Kuchni
Beza Pawłowej z owocami 135

Beza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a

Gotowanie-uk
Pieczona pierś z indyka 241

zaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą(...)ilość tłuszczu i spora ilość białka. Wskazane osobom walczącym z kilogramami oraz małym dzieciom. Przygotowanie takiego "pieczystego" zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Przekonajcie się i zróbcie takie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

kolorowotorcikowo
Ciasto 3 bit 384

Lekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników(...)puszka ugotowanego skondensowanego mleka słodkiego 100 ml wódki sok z 1 cytryny 200 gram posiekanych orzechów Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej piany dokładamy po jednym żółtku, bardzo delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką, następnie dodajemy po łyżce przesianej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Przelewamy

kgwjanczewo
Pianka waniliowo - wiśniowa z chia 320

Zdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie

Moje Małe Czarowanie
Tort czekoladowy 176

rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)schłodzoną kawę, połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 4 – 5 łyżek cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowiec z galaretką 441

czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru. Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10! Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok właśnie w fioletowym pokryciu! Świetnie orzeźwia! SKŁADNIKI: ( na formę keksową ) MASA: - jogurt naturalny – 300 g - śmietana 18% kwaśna(...)galaretka ametystowa ( Wodzisław ) – 1 op. BISZKOPT: - jajko – 1 szt - mąka – 1 łyżka - cukier – 1 łyżka - proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Łączymy z żółtkiem. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Sernik z Orzechami 238

dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.  Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę(...)piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu. W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki. W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej

Słodka Strona
Cytrynowy zawrót głowy 186

urosło, później nieco opadło i bałam się, że będzie zakalec, ale nic z tych rzeczy. Jest idealne, cudowne i wspaniałe. Nie można mu się oprzeć. Koniecznie musicie spróbować! Sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 175 g miękkiego masła 175 g cukru 3 jajka 250 g ricotty skórka otarta z 4 cytryn sok wyciśnięty(...)cytryn 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g mielonych migdałów listki z 4 gałązek tymianku dekoracja: kandyzowane plasterki cytryny gałązki tymianku Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać ricottę, połączyć. Powoli wlewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik z homo i kaszki mannej ze śliwkami i biszkoptami... 187

, 6 sztuk biszkopty okrągłe, 10 sztuk śliwki węgierki, - ile potrzeba cukier puder miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać po jednym żółtku z cukrem utrzeć na gładką masę białka ubić na sztywną pianę do masy dodać serki homo waniliowe po 250 gram każdy dodać jogurt gęsty 180 gram wszystko mikserem utrzeć na gładką masę wsypać kaszkę manną(...)skórkę z cytryny i mikserem na gładką masę na koniec dodać ubitą pianę i łyżką delikatnie wszystko wymieszać tortownica 20cm wyłożona papierem do pieczenia (nie natłuszczać blaszki) przełożyć połowę ciasta i dodać połowę nadzienia: biszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie części dodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Słodkie placki z dyni 250

oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach. Na prawdę warto wypróbować, oto przepis. SKŁADNIKI 1 kg dyni(...)szklanka mąki 4 jajka 2 czubate łyżki cukru pudru pół łyżeczki sody szczypta soli Dynię* obrać, usunąć nasiona, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym żółtku a następnie połączyć z dynią, mąką i sodą

Złote przepisy
Mini serniczki bezglutenowe 230

wszyscy pieką serniki, więc posiadając dwa kawałki białego serka postanowiłam że upiekę i ja.... Bezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy(...)bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy w blenderze razem z serkiem homogenizowanym by go bardziej rozdrobnić, następnie dodajemy żółtka, budyń i mąkę... Białka ubijamy na pianę razem z cukrem.. I dodajemy do masy serowej Pieczemy około 30-40 min w tem. 160-180 st Dekorujemy ubitą śmietaną i czekolada rozpuszczona

NaKońcuJęzyka
Tort Wielkanocny 186

drugiego sposobu, tylko dlatego że jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę, dodajemy naszą wymieszaną mąke z kakao. Można(...)składniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy stracimy puszystość naszej masy, dlatego my wolimy mieszać składniki łyżką, dodając powoli mąkę. Dzięki temu nasza masa nadal będzie puszysta, a ciasto pieknie wyrośnie. Tak przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 - 35 min, do tzw. suchego

Kolizje Smaków