ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:656/932)

Szarlotka królewska 148

kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru(...)łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto

To co kocham
Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką 157

biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować!  Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie(...)dekoracja (u mnie galaretka pomarańczowa i płatki migdałów) 1. Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek

Kto ugości moich gości?
Szarlotka z bezą 191

stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki. Nadzienie z jabłek 2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek(...)czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować. Beza 4 białka 200 g cukru pudru 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Przygotowanie bezy Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka Babka Banaowo- kawowa 96

Idealne ciasto na niedziele. Szybka, prosta babka kawowo- bananowa. I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę. Składniki: 4 jajka 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość) 80 ml oleju 5 łyżek(...) i ubijamy z połową cukru na jednolitą masę, dodając po ubiciu stopniowo olej, następnie kawę. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru. Ubite białka dodajemy do pierwszej masy delikatnie łącząc ze sobą. Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy do masy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , również dodajemy

W Moim Magicznym Domu
Brownie - podobno oryginał 140

Przepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)mąki pszennej Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Masę studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na puch. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy drugie 100 g cukru i miksujemy do czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy opuszkami palców. Do utartych żółtek dodajemy przestudzoną masę czekoladową

Blondynka Gotuje
Truskawkowa pianka ( kisielowe ) 371

kolejne ciacho z truskawkami . W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone! Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne! Bo zdjęcie mówi samo za siebie! Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci(...)białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka do białek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach! Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C

Ostra na Słodko
Zjadłabm porzeczki... Pavlova 123

250g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Krem: 0,5l mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła cukier waniliowy +kwaśne owoce sezonowe Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając wsypuję po łyżce cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodaję łyżkę mąki i ocet. Ubijam do połączenia składników. Pianę wykładam(...)budyń i odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram na puch dodając po łyżce zimny budyń. Bezę delikatnie przekrawam  połowie wysokości, wypełniam połową masy. Pozostałą połowę masy wykładam na wierzch ciasta. Dekoruję dużą ilością owoców- najlepiej kwaśnymi owocami sezonowymi, które będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodkiej bezy

Zapiski Młodej Żony
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 185

francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek(...)SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka. W oddzielnym naczyniu ubić na jasną, puszystą masę żółtka z cukrem. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać, by składniki się

KUCHARNIA
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 136

masłem i dżemem- jak również fantastyczne do przegryzienia w szkole czy pracy. „Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ... ... zawierają porcję pełnowartościowego białka, wapń, magnez, potas, fosfor, jak również inne witaminy- w tym A,D,E,K,C,PP, które stanowią istotne uzupełnienie codziennej diety. 7 bułeczek: * mąka pszenna- 200 g * masło(...)oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika

Kraina Miodem Płynąca
Szybka rolada jabłkowa 289

Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać  cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowiec 588

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)herbatników (20 sztuk)   Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej

cucinare
Biszkopt z masą śmietanową z dodatkami ..i 5 lat blogowania 95

zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych jajek (osobno białka i żółtka(...)łyżek  cukru  4 czubate łyżki  mąki orkiszowej Skworcu 4 łyżki  kakao Skworcu Białka ubić, następnie dodać cukier i ubić masę na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego

Moje domowe kucharzenie
Oponki drożdżowe 74

hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli przestudzone masło i dalej miksując, wyrabiałam ciasto hakami kilka minut, aż ciasto zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Powinno w tym czasie minimum podwoić swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę oprószoną mąką(...)również te małe wycięte środki z ciasta. Powstały z nich małe mini pączusie. Usmażone oponki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestygnięciu oponki obtoczyłam w cukrze pudrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki z białek (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
NALEŚNIK PROTEINOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM Z AWOKADO 180

całości pędzelkiem. Wylałam ciasto i smażyłam na średnim ogniu z obu stron. 3. Miąższ z awokado wymieszałam widelcem z ksylitolem i kakao na gęsty krem. 4. Połowę naleśnika posmarowałam kremem i złożyłam go na pół. Następnie pokroiłam na 4 części dla wygody :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 279 kcal 20,7 g białka 14 ,3 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 392

złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo   lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką.  Smacznego :)  Z całości wychodzi około 12 placków -  3 placki na porcję (są zaskakująco sycące!). 1 porcja - z jogurtem - 289 kcal (ze śmietaną 320 kcal) - białka

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort tiramisu z malinami 117

pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy

Cooking Monster
Placuszki z malinami 119

posypania   Białko oddzielić od żółtka i ubić (z solą) na sztywną pianę.   W drugiej misce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia.   Całość dokładnie wymieszać.   Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami.   Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta.   Smażyć z obu stron

Di gotuje
Proste I Smaczne Kruche Serca Z Marmoladą 87

która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy je na pół i wałkujemy dość cienko na stolnicy podsypując je co jakiś czas mąka. Pierwszy sposób to wycinanie szklanką kółek, nakładanie na środek 1/2 łyżeczki marmolady, posmarowanie kółka z marmolada mlekiem lub woda lub białkiem aby lepiej się nam zakleiło

Gotowanie...to proste !
Domowe nachosy 82

Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki). 6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min. Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-) Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 60 g   Energia: 205,7 kcal    Białko: 4,5 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rogale maślane 191

ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
MIĘTUSEK 132

oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie.  Ciasto wylać na papier do pieczenia

Prosto i Smacznie z Anetą
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 80

Ciasto jest bardzo smaczne. Niezbyt słodkie. Spód można delikatnie nasączyć. SKŁADNIKI: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 3 galaretki o różnych smakach 3 śmietany małe 18 % 2 płaskie łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:   Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać

Darcia w kuchni
Kosmiczne oczka 171

cukru pudru 1 białko perełki cukrowe do dekoracji Wykonanie :   Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło lekko twardawe, cukier , cukier waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczony omlet z ziołowym serkiem 165

białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę.  Dodawaj do masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj

AZgotuj!
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 108

zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno

Kuchnia w opałach
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 252

minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli budyń waniliowy 500 g - śliwek węgierek Białka ubijamy ze szczyptą soli

Cynamonowe szczęście
Muffinki z rabarbarem 110

łodyg rabarbaru Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę a potem dodać żółtka i razem zmiksować. Potem kolejno dodajemy resztę składników i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka). Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich pojemności. Na wierzch każdej muffinki

Kuchenne Wariacje
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 168

karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć. Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy

Wanilia i Kardamon
Babka z białek siostry Anieli 386

łyżeczki cukru waniliowego Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną

Smakowy Raj
Tort na Każdą Okazję 155

łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy powoli żółtka. Ubijamy do otrzymania puszystej piany. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego

Made By Mom And Son
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 207

łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Róże karnawałowe 144

lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać trzema szklankami o różnej średnicy, po 3 kółka. Każde z kółek nacinać w kilku miejscach na krawędziach, tak aby powstały płatki naszych różyczek. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć ich do końca. Na blacie kuchennym ułożyć najpierw największe kółko, posmarować środek białkiem jaja, ułożyć drugi krążek średniej wielkości

Świat Ciasta
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 154

polania Wykonanie. Ubić białka  ze szczyptą soli ,dodając cukier. Dodać żółtka  i przyprawy, zmiksować. Banany rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową  dodać masy jajecznej, wymieszać. Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto herbaciane 263

herbaty (też bez przesady bo ciasto wyjdzie gorzkawe) 1 szklanka sztucznego miodu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 4 jajka cukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, stopniowo wystudzoną i przecedzoną herbatę, partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Piec ok. 45 minut

Praktyczna pl
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 202

wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec

Moje domowe kucharzenie
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 558

moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli

Smaczne Zdrowe