myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu(...)piekarniku poradziła sobie nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO
peggiwkuchniPrzykryj ciasto czystą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość. Nie będę ściemniać, moje tak wyrosło po prawie 2 godzinach- zimno jest. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne(...)dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce, jeżeli tak to chapeau bas ? Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu! Smacznego! Światło dzienne, rzeczywisty kolor
greenscarfDrugi dzień września, pomimo, że pochmurny, zainspirował mnie do przygotowania zestawienia potraw, które koniecznie musicie przygotować w tym pięknym miesiącu. Korzystając z kalendarza sezonowego, wybrałam warzywa i owoce, które bez problemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli(...)pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym
Moja smaczna kuchnianaprawdę grubomielona! Grrrrubo! Jest super, ma takie mega zajebiaszcze "zanieczyszczenia", że aż ślinka leci :) No w końcu jest grubomielona, tak? Zatem historia była taka (bo co to za przepis bez jakiejś mojej bezsensownej historyjki, prawda?) : Na weekend wpadła do nas Justyna - przyjaciółka Madzi (coś czuję, że na dłużej zostanie testerką moich produktów, bo niestety Karolina - z przyczyn technicznych - chwilowo odstawiła(...)zawsze myślę o moim blogu (czyli o was :)) to nie mogły być to zwykłe naleśniki, bo to nuda przecież. Musiały zatem być jakieś inne. I oto one: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku
Marder&Marder Manufacturenadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańskie danie czyli : Strogonow sojowy z warzywami firmy Primavika i kluseczkami . Dania firmy Primavika są pyszne , zdrowe i bez konserwantów(...)miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tyle ile było odsuniętych ziemniaków. Następnie z powrotem dokładam odsunięte ziemniaki dodaję jajko , sól i pieprz do smaku oraz suszony szczypiorek . Zagniatamy ciasto , robimy wałeczek , odcinamy 1.5 cm kawałeczki i robimy z nich owalne kluseczki alla Gnocchi . Gotujemy w osolonej wodzie około 3, 4 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy na sitko
Sama słodycz i szczypta chiliPisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć i doświadczyć pasji. Uwielbiam(...)nowe pomysły, śmiałe deklaracje. Kruszą się maski poważnych i zapracowanych Osób. Na ich miejscu malują się uśmiechnięte, pełne radości twarze. To najważniejszy element i główny składnik każdego z warsztatów. Bez niego to wszystko byłoby po prostu użytkowym gotowaniem. Nie jest i mam nadzieję, nigdy nie będzie. A czym jest? Spotkaniem ludzi gotowych na pokonanie przeróżnych barier - smaku, umiejętności
KUCHARNIAUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody(...)oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut
Pyry na Gazinnego tylko zagęszczony za pomocą farinha sos z naszej „mukeki”. Czym jest farinha? Hmm, czymś co Brasileiro dodaje nawet do jajecznicy a większość potraw brazylijskich bez niej traci swój smak. Farinha to po portugalsku mąką tylko że w tym przypadku musi być to mąka z manioku. Farinha pod tą nazwą w Polsce jest nieosiągalna, ale za to w sklepach typu(...)Proporcje? Mniej więcej na szklankę sosu 2 łyżki stołowe farinhii. Mieszamy, mieszamy, i gotujemy aż do momentu gdy to „purre” zacznie się nam odklejać od garnka, przybierze taką konsystencję ciasta z olejem lekko wypływających po bokach a w ustach już nie będziemy czuć smarku ziarenek. Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.przelewamy sos z woka i studzimydosypujemy farinhę/garigotujemy
Smaki Brazyliimnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej masy. Całość wstawiłam na 45 min. do 150st. Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez mlecznego akcentu zawsze może zjeść taką kruszonkę z jogurtowym kleksem... mniammm ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ For breakfast you can eat oatmeal, corn flakes with milk or... deliciuos fruit crumble. If you associate it with
bastalenaBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki(...)przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka i kminek do posypania Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie
Zdrowa Kuchnia SowyChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuProsty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm) Spód sernika: 100g mąki pszennej 2 łyżki
Moje Kuchenne RewelacjeJajka to nie tylko główny składnik wielkanocnego stołu, chociaż wtedy jemy ich na potęgę! Z jajek można stworzyć zarówno proste potrawy, które sprawdzają się w sytuacjach
Kulinarne Przebojetwardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego(...)sposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę zrealizować i piękne zdjęcia, na które nie można się napatrzeć, Kate
Kuchnia PrezydentowejDawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe(...)czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchniopieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie ) kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki ) 3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej sól do smaku ewen(...)garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy
Gotowanie...to proste !jagód , mi na przykład tak średnio 2 na 10 delikatnie pęknie :) ) Na rozwałkowane ciasto nakładam około 1 1/2 łyżki jagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem(...)jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy
Mała CukierenkaDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy
Mała Cukierenkareumatyzmie. Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy(...)garnka i podlałam wodą. Gotowałam przez około godzinę. Owoce zgęstniały, puściły sok i rozgotowały się a woda odparowała. Niektórzy zostawiają dżem w takiej konsystencji. Ja jednak wolę go bez skórek. Użyłam więc wyciskarki.Można oczywiście przetrzeć owoce przez sitko. Uzyskany przecier przelałam do garnka. Zagotowałam i wsypałam cukier. Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut. Im mniej cukru, tym dłużej
potrawyregionalnerety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i bez dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Dla osób unikających glutenu cenną informacją będzie fakt, że mąkę pszenną można zastąpić migdałową lub kukurydzianą. Podobno... wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam, więc głowy nie daję(...)Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta, tzn. ciężko miesza się łyżką, to trzeba dodać ciut więcej wody. 5. Piec przez
Domowa Cookierenka Agiwszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć pracę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćreszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając jeden na drugi. Następnie(...)piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni do zrumienienia. *użyłam masła klarowanego ponieważ nie zmienia ono smaku poddane wysokiej temp. W ostateczności można użyć normalnego masła, bez większej szkody dla dania
Malinowe Pocałunkijajek. Zaczynamy podsypywać mąką, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub ręką, sprawdzając czy ciasto da się już zamięsić i konsystencją jest gotowe do rozwałkowania. Jeśli tak, to ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm i wykrawamy nożem bądź radełkiem prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy(...)cukrem pudrem faworków możecie śmiało zamrozić. Przed poczęstunkiem zamrożone należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i po kilku minutach są pyszne, świeżutkie, jakby dopiero co smażone. The post Faworki Drożdżowe bez Wyrastania appeared first on Made
Made By Mom And Sonszklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4 jajka* 2/3 szklanki mąki pszennej* 1 budyń śmietankowy bez cukru* 2/3 szklanki cukru* 2 łyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków(...)pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.biszkopt do przekrojeniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier
Mix smakurównież ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu. A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości dań(...)Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek
Malinowe Pocałunkihehe. Nie tylko miodzik, ale i daktyle cukier zawierają, więc lekko sobie nadużyłam tego tytułu, ale wiadomo co miałam na myśli - czysty cukier;) A czy w ogóle istnieje deser bez cukru w jakiejkolwiek postaci? Chyba wtedy nie jest deserem;) Tak się zastanawiam, że jednak deser musi być słodki:) Pozdrawiam Was! Gość: mariszka, ip-91.189.72.1.e-plan.pl 2012/04/29 18:21:00 To ci dopiero(...)sliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi do I fazy:) Gość
Zdrowa Kuchnia Sowydłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie). Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki. CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki soku pomarańczowego(...)zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny. Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić
W kuchni Karmel-itki