zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy(...)minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni. Gotowy chlebek wyjmujemy z piekarnika. Po około 2-3 minutach wyjmujemy z formy (jeśli pieczemy bez papieru do pieczenia to pozostawiamy chałkę w formie, aż do całkowitego wystudzenia) i studzimy. Podajemy z masłem. Gotowe
Rozpustne gotowanieJeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego przepisu! :) Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal , mało węglowodanów i dużo białka :) MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU przepis autorski // ok. 7-8 muffin ~100g masła orzechowego (użyłam domowego) ~średni dojrzały banan, ok. 120g ~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy(...)czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego
chili & sugarwstydzę się do tego przyznać). Oczywiście nie mrożone (bo tego bym nie przeżył), tylko z naszej ulubionej pizzeri. Obejrzeliśmy trzy filmy, objadłem się creme brulee, tartą cytrynową z bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna(...)świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturepory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą, po czym dokładnie ugniatamy, dodając ewentualnie, jeśli ciasto jest zbyt zwarte niewielką ilość ciepłej wody i zostawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie łączymy masę z zaczynem i wyrabiamy około 10 minut na jednolitą, dość luźną
Kuchenna Kontrrewolucyabędzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco przerażać, ale po prostu włączamy piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba(...)przez około 4 godziny, co jakiś czas mieszając i zamieniając blachy miejscami. Gotowy rabarbar powinien być bardzo suchy. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Ja tymczasem zabieram się za bezy, bo niedługo zamrażarka w nich utonie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMożna użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy(...)starać się umieścić w środku (dzięki temu masa będzie miała odcienie różu i beżu). Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji
Trzeci talerzposiadanie" M&M'sów w przepisie, ale na to, że są na prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki
CookYourselfKolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej(...)przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy
Smaczne ZdrowePizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego
nietadietaJednak zaleganie w łóżku, nawet z nienajlepszym samopoczuciem, ma swoje zalety. Nikt nic ode mnie nie chce, niczego nie muszę, nawet pichcić, bo obiad na jutro
Kuchenne zapiski Edytyproste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć(...)następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięso – ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej surowej lub wędzonej kiełbasy bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha. Nie oglądajcie się za durnymi fit-przepisami, gdzie na białą(...)praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki. Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy
Karo in the Kitchenipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję dekoracji. Polecam. Warte każdej wydanej złotówki. Ostatnia wizyta w Ikei nie obyła się bez zakupów. Zwiedzając ten ogromny sklep zawsze coś znajdę co wydaje mi się przydatne. Czasami nie mam pojęcia co właściwie jest mi potrzebne, ale nagle wpadnie mi to coś(...)prezencie regulowany wałek. Wałek jest 50 cm długi co jest dużym plusem. Na końcach wałka znajdują się 4 kółka, przykręcone plastikową śrubą. Przykręcając wybraną parę kółek można wałkować ciasto od 2 mm do 10 mm grubości. Taki wałek jest bardzo pomocny, zwłaszcza przy przyrządzaniu ciasteczek. Jakie są Wasze ulubione kuchenne akcesoria? Lubicie tak jak ja chodzić po sklepach z kuchennymi
codojedzeniatakie ciacho to świetna przekąska na drugie śniadanko, zarówno do szkoły jak i do pracy, a także w domu do kawki lub herbatki. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół(...)ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy
Smaczne ZdroweCiekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać
Corner With Recipes