ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:637/901)

Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 202

niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć.  Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Rolada szpinakowa z łososiem 515

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia  ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku(...)szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu. Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce

Mechanik w kuchni
Ciasteczka owsiano-czekoladowe 152

piekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół(...)utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C     Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika i od tego jaki

Słodkości i nie tylko
Kotlety mielone 221

Z kotletami mielonymi mam taki problem, że nie lubię "smrodzić" w całym domu je smażąc, ani w ogóle ich smażyć, bo często mi się przyklejają do

W kuchni bez szafek
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 194

Pyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 259

Dzisiaj lekka odmiana. W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy steki. Dlatego dzisiaj też stek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka

Niezły Młynek
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 144

Pepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. balkon zimą). Po tym czasie wyciągam ciasto, dzielę na 3-4 części i każdą część wałkuję cienko- najlepiej bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie

Mango Papaja
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 190

buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty, lekki, delikatny smak. Duży plus, bez wątpienia. Reasumując - kolejna kuchnia włoska, których to nie brakuje w ścisłym centrum Lublina, która wyróżnia się kilkoma akcentami. Jakie kolejne kroki podejmą Ci restauratorzy aby zaistnieć oraz jak sobie poradzą

Right Behind The Kitchen
Oponki serowe 177

Dziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym roku. Zdecydowanie jest to mój ulubiony, na tę chwilę, rodzaj pączków. Są bardzo mięciutkie, a biały ser daje im niesamowity posmak. Mimo, że nie mają dodatku drożdży - w związku z czym można je zrobić(...)lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1,5cm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółeczka i palcem zrobić w środku dziurki, można też użyć do wycinania dziurek kieliszka. Smażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dlaczego jem inaczej... 205

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks glikemiczny

pyszne zdrowości
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 169

rozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody(...)łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką

Marder&Marder Manufacture
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 216

jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie(...)proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30 minutach wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Chrupiąca tarta z cukinią 251

Sezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący

Moja Delicja
Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym 1207

smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet i bez polewy! Mam nadzieję, że ten sernik na stałe zagości na Waszym stole, jak dla mnie- na dzień dzisiejszy- jest on number one ;))) Sernik czekoladowy: * twaróg sernikowy z wiaderka(...)sernik). Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić

Kraina Miodem Płynąca
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 171

Kocham dynie! Serio. Uwielbiam. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego pomarańczowego giganta. Kiedyś jednak miałam zgoła odmienne zdanie... Moja Babcia robiła dynię marynowaną w occie. Jeny, jak ja tego nie znosiłam... Uwielbiałam za to wydłubywanie pestek z klejących się włókien, ich mycie i rozkładanie na gazetach tak, żeby się nie dotykały. Później Dziadek układał je na parapetach nad kaloryferami(...)nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami

Pożeraczka, czyli raz adobrze