jajka - 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana i drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek(...)grubych oczkach, dodać także drobno startą marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut. Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, moje były ok. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku kuchennym
Smaczne Zdrowegamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją drogą z czystym sumieniem można pominąć przygotowując to danie ;) Jest lekko(...)odrobiny oliwy dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i nacieramy kurczaka. Marynujemy mięso kilka godzin (wersja dla cierpliwych). Płatki tłuczemy na mniejsze kawałki. Ja zwykle robię to wałkiem do ciasta, wsypując płatki do reklamówki jednorazowej. Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. Przygotowanie sosu Jogurt, majonez
Mój Smak na Życiesmażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie neutralny, nie jest jej ani fanką ani wrogiem. Inaczej(...)naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku
Projekty ze smakiempierwsze urodziny nie będzie żadnego ciasta, będzie za to przepis na Rajskie jabłuszka smażone w syropie. Jabłuszka są wielkości wiśni i idealnie nadają się do ozdabiania tortów lub innych ciast. Są słodziutkie, pyszne i piękne! Polecam! Składniki na Rajskie jabłuszka smażone w syropie: 500 g rajskich jabłuszek 500 g cukru 500 ml wody Jabłuszka czyścimy pozostawiając(...)czasie wyłączamy grzanie, studzimy i odkładamy. Następnego dnia stawiamy garnek na bardzo dużym ogniu i szybko zagotowujemy syrop wraz z jabłuszkami, zmniejszamy grzanie i smażymy na wolnym ogniu bez przykrycia 10-15 minut, aż owoce będą szkliste lecz jeszcze jędrne. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki. Przekładamy do nich gorące jabłuszka, zalewamy syropem, zakręcamy pokrywki, stawiamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy
Rozpustne gotowanienależy wykonać obowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki(...)studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami
Mango Papajapochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru 1/4 szklanki(...)dodajemy puree z dyni i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy
les mirabellesNastępnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką jadalną, odznaczają(...)Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne
Zdrowie na języku :PPrzyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze. CYNAMON * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego
Magiczne Życie Martydodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :) Składniki: szklanka suszonych daktyli szklanka brązowego cukru ( 1/2 szkl. cukru ) 60 g masła(...)przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło. Po 50 minutach takiego " przykrytego pieczenia" zdjęłam folię i piekłam bez niej następne ok. 40 minut w temp. 180 C SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkostyle-priority:63; mso-style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 184 kcal
Powiedz dietom niechciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was czekoladowe babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości ) 160 g cukru 3 żółtka klasy(...)wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami. Ja zaserwowalam f ishcakesy z 3 różnymi sosami: chrzanowym, tatarskim i sweet-chilli ;) W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz ze mna z 3 skladnikami(...)pieprzu. Na patelni rozgrzac olej. Uformowac niewielkie kulki, a nastepnie splaszczyc je formujac placuszki. Smazyc po kilka minut z kazdej strony az ladnie sie zrumienia. Rada - aby ciasto nie przylepialo sie do rak i mozna bylo formowac ladne kulki, dlonie nalezy zwilzyc zimna woda ! Kotleciki podawac na cieplo lub na zimno z ulubionym sosem
Codzienne GotowanieDziś mamy już 23 września, pierwszy dzień jesieni, równonoc jesienną.. Nadal nie dociera do mnie jak ten czas pędzi, aż wydaje mi się, jakby połowa
Be Fit Be StrongSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie(...)oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki
pyszne zdrowości