ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:556/901)

Chleb orkiszowy na drożdżach 316

więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki. Wstawiam foremki do piekarnika z zapaloną lampką . Kiedy chlebki wyrosną, posmarować je mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40  - 50 minut. Po wyjęciu z foremki, chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy chleb dopiec przez chwilę już bez foremki

Stare Gary
Chleb wieloziarnisty 126

godziny).Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę

UgotujmyTo.pl
Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i czekoladą 146

polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę.  KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami.  Całość mieszamy bez przerwy, żeby

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 172

Składniki:- mąka – 180 g– cukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy(...)mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka z kremem z pigwy 155

ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne  ciastka (bez otworu

Sto kolorów kuchni
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1131

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch

Smakołyki Bereniki
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 159

   Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł

Smaczne Zdrowe
Babka kawowa 131

Przejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie braków, ktoś powiedział, że małżeństwo to prowadzenie gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia.  A tym czasem co na deser? Babka(...)pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.            Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Leśne ślimaczki 166

mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie

prawdziwe jedzenie
Kompot z jabłek i rabarbaru 123

ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy. W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego

Kraina Tysiąca Smaków
Naleśniki z jabłkami 145

jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić.  Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną. Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka

kolorowotorcikowo
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 206

już chyba jest z nami, dziewczynami: te o wymyślnych imionach, gdzie rodzice puścili wodze swych ułańskich fantazji, marzą o imionach prostych, które inni będą potrafili wymówić bez problemu; te z nas, obdarzone imionami bardziej tradycyjnymi, marzą o szczypcie chociaż oryginalności. Wiecie, trochę jak z włosami - dziewczyny z prostymi szaleją z trwałą, a tych z kręconymi najlepszymi przyjaciółkami są prostownice. Jednak(...)wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 179

bardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo można(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka

karmelowy
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 204

mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą(...)Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury

Jem więc Jestem