bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto
Apetyczna babeczkadomu. W moim rodzinnym domu na pewno! Kiedyś rosół bez z kropli MAGGI nie mógł się obejść, to był smak mojego dzieciństwa i domowej kuchni. Obecnie rosół umiem przygotować bez jakichkolwiek dodatków, ale MAGGI zdarza mi się stosować np. do tatara , to taka „kropka nad i” w tym daniu. Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła(...)sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki 2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie(...)składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu
Moje domowe kucharzeniebez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna... Ciasto
Z miłości do słodkościpianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 30-35minut. Upieczony(...)biszkopt studzimy Syrop do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej wody, sok z jednej cytryny, 2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy
Delicious TitbitsSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w
Kulinarne życieDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie
Ostra na SłodkoTen przepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej
W kuchni bez szafekMamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w
Weekendy w domu i ogrodzieSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W
W kuchni Karmel-itkiPamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się
W kuchni Karmel-itkiWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis napodania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zastygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt. Biszkopt: ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech
Maślane ciasteczkoprzygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około 23 sztuk) 150g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000) 75g cukru (białego lub brązowego) 20g wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną
Di gotujeciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez
Na Ciasteczkowych Papierach