ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:540/901)

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 849

spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny) - sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach - ostudzony sernik schłodzić w lodówce MUS POMARAŃCZOWY - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z jabłkami i pianką 169

kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Od czegoś trzeba zacząć... 180

wypieków ciast i innych słodkości powróciłam w wieku 16 lat z myślą, że człowiek uczy się na własnych błędach i nie ma co się od razu poddawać tak jak to się  stało 10 lat temu, na szczęście  tylko w kwestii deserów sobie odpuściłam, ale za to inne potrawy sumiennie gotowałam i ulepszałam, co nie odbyło się bez licznych

Zainspiruj się kuchnią
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 198

ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw

Przepisy Aleksandry
Zielony chleb cukiniowy 241

foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli

Grunt to przepis!
Babka piaskowa, cytrynowa 384

Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciastka owsiane z bakaliami 196

Mocno kalorycznie, ale raczej zdrowo, raczej, bo z masłem, zdrowo, bo zdecydowanie więcej od masła jest bakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki(...)jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy na blaszce

Malowane smakiem
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 360

potrawy się różnią, pierniczki są zawsze. Te z lukrowanymi guziczkami, domki, których nikt nie chce zacząć, te na choinkę i... te dla tych, którzy chcieliby zjeść jedno więcej bez wyrzutów sumienia przy każdym kęsie. I te ostatnie chciałabym Wam dzisiaj przedstawić, bo takich pierniczków jeszcze nie jedliście! (uprzedzając wątpliwości - tak, ciągle mają ten charakterystyczny korzenny smak i aromat, tak, ciągle(...)Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero po połączeniu składników). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowiec na migdałowym spodzie 165

wspomagać gotowymi wyrobami  makowymi gdyż nie miałam maszyny do mielenia ale teraz zamierzam z tym walczyć. Nie pójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych(...)sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 221

Zaniedbuję Was ostatnio bardzo. Nie będę składała obietnic bez pokrycia, że to się zmieni. Wciąż gotuję, lista przepisów do publikacji piętrzy się i zerka na mnie nieufnie, z wyrzutem. Za dużo czasu pochłania mi czytanie, oglądanie, recenzowanie; działanie na pięciu innych portalach poza Życiem zamkniętym w smaku. Nie powiem, to nieprzyjemna sprawa, ale kwestia przyszłości, kończenia studiów i tego(...)piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów

Życie zamknięte w smaku
Tarta pieczarkowo-porowa z wegańską ricottą 221

  Wykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę

Gotuj z Blue Raven
Sernik trzysmakowy 371

SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2

Kuchenne zapiski Edyty
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 210

Po tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z

Życie zamknięte w smaku
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 184

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie

Kraina Miodem Płynąca
Tort bezowy dacquoise 451

Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to

UgotujmyTo.pl