ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:446/901)

Babka z dżemem 169

Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany

Blondynka Gotuje
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 188

Jesteś już w domu? - Mhm, właśnie wróciłam. - Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego.   Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni. Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam "na smak", więc(...)waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:   Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek

W kuchni Karmel-itki
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1192

najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem(...)czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak. * Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne owoce szybciej ścinają galaretkę, dzięki czemu nie ma czasu by wsiąkła

Smakowy Raj
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 171

zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową(...)tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kaczka z wiśniowym sosem 174

Czas najwyższy rzucić mięsem. Za dużo tych słodkości. Może dlatego, że przy środzie? A może po 10 godzinach spotkań pracowych bez przerwy? A może przez użartego przez trzmiela palucha, który od wczoraj rośnie jak Pudzian po sterydach? Nie wiem, ale mam wrażenie, że jak otworzę usta to wydobędą się z nich tylko łacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę(...)zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek

les mirabelles
Kopciuszek 492

proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru; 1/2 szklanki cukru kryształu(...)pudru; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 196

jabłkami(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki mielonego cynamonu3 jajka1 szklanka oleju roślinnego1 szklanka mocnej czarnej kawy1 szklanka płynnego miodu1/2 szklanki brandy1/4 szklanki wody1 szklanka ciemnego brązowego cukru1/2 szklanki cukruSkładniki  na jabłka w miodzie:2 łyżki masła4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone

karmelowy
Truskawkowiec z migdałami 165

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy

Pobite gary Barbary
Babka cytrynowa 745

spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowa Składniki: 25dag mąki pszennej 4 jajka 25dag(...)przełożyć do masy, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany) - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez

Smakołyki Bereniki
Super prosta i szybka babka z kefirem 337

dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka

Smakowy Raj
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 181

szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują ".   Hotel Luxor mieści się przy Alei Warszawskiej czyli „na wylocie” z Lublina na Warszawę. Bez problemu można do niego dotrzeć samochodem, kursuje także tam autobus MPK nr 20. Każdy, kto zobaczy Luxor z pewnością go zapamięta, bo budynek robi wrażenie. Posiłkując się poprzednią wizytą, wiedziałam(...)świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale

Pasja Smaku
Tort z kaszą manną 231

Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.    Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.    Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem,  bez  podkładu z dżemu.    Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania. Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp.     Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale... po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można się

Maminek kulinarny
Szarlotka ze śmietaną 168

więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki: Prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód do ciasta 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 jajka 90 g cukru 1 łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika

codojedzenia
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 161

drożdżówki, bo także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają

My simple kitchen