bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi
paapilotkaanabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody
Food SquareJakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu http://
Ciasteczkowy PotwórŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły Młynekwegańską wersję ruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy
Powiedz dietom niepodrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową
RAROSSApraskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy. Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną. R ozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu). Smacznego
Fit-aminaPo Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to
Kraina Miodem Płynącaorkiszowej2 i 1/2 łyżeczki soliWykonanie:1. Wieczorem: połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli).2. Przykryć folią i zostawić na 45 min.3. Dodać sól i dobrze wyrobić.4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę.5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć
UgotujmyTo.plbutelce... Złocisty, soczysty i chrupiący. Upieczony na stojąco. Obtoczony w samej soli. Bez dodatku innych przypraw. Bez tłuszczu. Polecam! Składniki : Kurczak o wadze około 1,2 kg; Sól; Woda o temperaturze pokojowej; Butelka od piwa (o pojemności 330 ml); Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne. Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć szyjkę kurczaka, pozostawiając
Gospodyni Miejskaskładniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw
Blondynka Gotujepodrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową
RAROSSATruskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova
Ala piecze i gotujeDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym
Bernika - moj kulinarny pamietnikUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itki