Babeczki korzenne 266formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka
Gotuj z Natką
Kawa. Czekolada. Sernik. 263sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki
Przysmaki Karolki
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 480Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka Strona
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 179powstania kruszonki.Na ciasto nakładamy rabarbar.Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180’C.Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.Pieczemy tak ok. 20 min.Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone
Ostra na Słodko
Tortilla - Placki 260czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie
Słodka Strona
Nocny drożdżowiec 385dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki
upichcic
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 188minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić. Panna cotta: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 1 laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Food Square
"oszukane" mini serniczki z mikrofalówki z wanilią mieloną... 195jogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek bez pestek w rondlu udusić z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru - mieszać z 3 minuty na średnim ogniu i wystudzić 4 żółtka
W Mojej Kuchni Lubię
Spierniczyłam naleśnika czyli Dżem dobry, pobudka! [konkurs] 246Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy ( najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany ). Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki i tak z zachwytu oszalały. Naleśnik nieco przypominał murzynka z zakalcem mojej mamy ;) I dobrze! Taki miał być
bastalena
Tort kanapkowy 283past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta. Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 206manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki
Grunt to przepis!
Jaki był ten rok? 270ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym
Brzuszki Łakomczuszki
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 237bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 268mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 303kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :) Orzechy
Sajkofanka smaku