ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:357/901)

Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 290

osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki

Mała Cukierenka
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 262

obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami ,  grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny

Smaczna Pyza
Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 150

niech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 min. Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli mokry i oblepiony ciastem, potrzymajcie jeszcze 5 minut

GRUBY WAŁEK
Zimowa szarlotka 190

przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód:2 żółtkajajko3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki cukru z prawdziwą

Słodkie Przyjemności
Rogale świętomarcińskie 199

biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo: posiekane orzechy lub migdały (bez skórki) do posypania; Masło (150g) włożyć do zamrażalnika. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Około 50-70 ml wlać(...)jasną puszystą masę, a masło (60g) rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem jajko i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto można wyjąć na stolnicę i dokończyć wyrabianie (nie klei się, więc nie trzeba podsypywać mąką). Ciasto powinno być jednolite

In my kitchen
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 343

Sernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej(...)Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka 200g białej czekolady 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (40ml) zimnej wody karmelizowane gruszki

Smakołyki Bereniki
Sernik z nutą orzechową 608

polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze(...)niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę

Bullio
Francuskie ciacha ze śliwką 172

Nareszcie  spadł deszcz. Nie to, żeby mi upały przeszkadzały, ale wieczór bez podlewania ogródka, można spędzić na czymś ciekawszym. Na przykład w kuchni przy piekarniku oglądając jak rumienią się ciasteczka ze śliwkami :) Lubicie śliwki? Ja surowych nie za bardzo, ale za to pieczone smakują cudownie! Podczas pieczenia uwalnia się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też(...)się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką."Składniki:opakowanie ciasta francuskiego12 śliwek1/3 kostki masłacukier waniliowySposób  przygotowania:Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć

Słodkie Przyjemności
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 129

wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Przełozyć ciasto do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie. Umytą botwinkę bez buraczków włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości

MarciochaKucharzy
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 195

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata - "TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki: 1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywno żółtka, cukier, miękki

W Mojej Kuchni Lubię
Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne 250

glutenu, mleka. Przepis pochodzi z blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao(...)czekolady i skórki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, bez żadnych grudek ani drobin, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do masy dodać skórkę i czekoladę, wymieszać. Przelać do formy, ciasto będzie bardzo rzadkie. Piec 40-45 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić w formie

moj przepis na
5 powodów, dla których kocham to miasto! 173

prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes

Pink Envelope
Twarożkowe tarteletki 162

masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki

Kucharzyca
Babcina Szarlotka 149

pudru - 1 cukier wanilinowy -1 kostka masła (250 g) - 3 jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć w folię i włożyć

Moje Słodkie Piekiełko
Doughnuts - donuts - pieczone pączki z dziurką 288

jest warunek posiadania donut maker'a, lecz jeżeli uprzemy się na ich wykonanie bez tej maszyny, możemy zrobić je na patelni bez charakterystycznej dziurki. Spróbujcie! Składniki: - 250g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 250-350g mleka ( ciasto nie może być lejące ani za gęste) - 30g ksylitolu - 20g oleju  - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego   - 8g proszku

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania