Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki lub obwarzanki bez jajek poza Wielkanocą też są pyszne. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu
Zabawa smakiemNo i zostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr
Smaki EdytySuper słodki deser. Bez pieczenia. Połączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom !
Magiczne Życie Martykonsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę
W kuchni Karmel-itkiBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem , którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli
coolinarnastrefa.blogspot.compoukładac na wierzchu ostudzonego ciasta .Polac tężejącą galaretką. Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobic wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:) Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkogorące! Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy
Czerwona PorzeczkaWiem, wiem obiecałam już wczoraj przepis na te ciasto, ale jakoś nie miałam kiedy, jak zwykle niedziela była zakręcona, bo wracałam pociągiem do Poznania i jak w końcu zrobiłam to co miałam poległam i zasnęłam;p no ale co się odwlecze to nie uciecze, no i w końcu jest ;D Skąd się wziął pomysł? a mianowicie w ubiegły piątek moja(...)słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold masa: około 450g chudego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTak, tak… znowu to samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16
Ania i Marcin gotująpowinno. Trafiłam na swoje ciasto pierogowe. I chociaż na pewno wiele osób robi podobne, dla mnie to było odkrycie roku. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie "zbiega się" po rozwałkowaniu (to dzięki wyrabianiu i odpoczywaniu). Rozwałkowuje się rewelacyjnie bez podsypywania mąką. Wystarczy lekko posmarować pędzelkiem blat roboczy olejem. Myślę,że dobrze sprawdziłby się też olej w spray'u, ale jeszcze(...)pierogów. Wszystko w zależności od grubości cista. Jeżeli pierogi mają być bardzo cienkie, trzeba doliczyć do farszu jeszcze 100 - 150g sera, cukier i ewentualnie drugie żółtko. Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo mniej niż łyżka oleju do posmarowania blatu Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Masło rozpuścić w świeżo
Pełny talerznajbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy(...)delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby
I tu będę miała takie tenich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego
Słodka Stronabyłby za Dzień Dziecka bez słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego dla mojego Łasucha (i dla mnie też) przygotowałam małe, słodkie co nieco. Pomysł miałam już od dawna. Nie mam w prawdzie potrzebnych sprzętów, czyli foremek do wykrawania ciastek, ale i tak sobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość(...)proste? I do tego jakie śliczne! Nawet przy użyciu mojej koślawej "foremki" ;) Z podanego przepisu można lepić również takie cuda, ale bez wyciskarki/szprycy zajęłoby to pół dnia. Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego! PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić
Ratunku obiadmożliwych serów do swojego lokalu, nawet nie kupujesz już gotowego startego sera ale sam codziennie rozdrabniasz go i masz już takie wyczucie w dłoni, że odmierzasz bez problemu idealną porcję tartej mozzarelli, jeśli ciasto jest niedopieczone równomiernie, jest zbyt cienkie aby utrzymać sos i dodatki lub zbyt grube oraz niekoniecznie puszyste? Albo, nie daj Boże, ciasto jest tak paskudne
Right Behind The Kitchen