Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandrypapieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Botwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki(...)botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę z resztek ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe lub przestudzone. Smacznego
Stare GaryCiasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik 250 g cukru(...)białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Tak samo przygotować bezę kokosową i dodać na końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzęsto piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo
Ladylaura.Odchudzone ciasto ze śliwkami z dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek. składniki na tortownicę 23 cm 4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki
Smakowite DaniaPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydlaczego sernik "rosa"? Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto(...)dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka Piec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut
Walijskie Pichceniemarkizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru 200 - 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego(...)momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać wiórki
Ciastka - domowe słodkościdosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już z niego nie będzie. Na szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok(...)wody1/2 łyżeczki drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwydodatkowo:1/4 szklanki przyprawy za'atar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej
Stare Garyciasto francuskie ..zastanawiałam się co z nim na szybko zrobić..miałam także pieczarki..i tak oto powstały szybkie paszteciki z pieczarkami...idealne do barszczyku..ale i bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę
Moje domowe kucharzeniedość gęste . Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście). Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło
Grunt to przepis!moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego :) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Masa Serowa: 1 kg sera(...)szklanki cukru pudru 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki rodzynek ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) ) Wykonanie: Ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki masło, robimy dołek i do środka dodajemy łyżkę śmietany oraz jajko
W Moim Magicznym Domudodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej
The Sweet DamselTo nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która
Ania i Marcin gotujączasu na 'bezpośpiechowe' gotowanie w dalszym ciągu nie ma - przede mną jeszcze 3 egzaminy, to przedstawiam dziś przepis na szybkie placki na sodzie - wystarczy szybko zagnieść ciasto, usmażyć placki (z tłuszczem bądź bez) i gotowe. Placki te robi się u mnie w domu, zawsze podaje się je z dżemem, same w sobie nie posiadają dużej ilości cukru. Smacznego! Normal(...)mąki (u mnie 50/50 pszenna z pełnoziarnistą) 1 łyżka cukru 125 ml kefiru 1 jajko olej do smażenia dżem do podania Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym cienko je wałkujemy i wycinamy nieregularne placki (można też pobawić się w wycinanie szklanką, jeśli chcemy inny kształt). Na koniec smażymy na odrobinie oleju (można też na teflonie) i zajadamy
psgotujemy