smaczniejsze doświadczenia. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama. Kwadratową, na blasze(...)dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero
KUCHARNIASzybki deser bannoffee bez pieczenia – przygotowanie zabiera tylko kilkanaście minut, chyba, że na bieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu
Pociąg Do Kuchnileniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj
Anioły w kuchnibazie czekolady i avocado… Jednym słowem avocado rządzi, ale nie dominuje. Całość idealnie ze sobą współgra. Ciasto za kawałek którego daje się pokroić takie „kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka cieknie Bardzo Wam polecam Składniki: 1 duże obrane, bez pestki avokado (około 150g) 300 g cukru trzcinowego 350 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka(...)dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady ciemnej 70% kakao 25 g kakao 125 ml niesłodzonego mleka sojowego 200 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu
Made By Mom And Sonlekko rozciągamy aby nadal im kształt owalu. Na środek nakładamy porcję ciasta, zostawiając dookoła wolną ramkę z ciasta. Następnie składamy paszteciki dokładnie sklejając ze sobą boki ciasta, podobnie jak przy pierogach, ale bez falbanki (patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
Nerds Kitchenprzepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady(...)łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych bez Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przygotować
Świat CiastaRobiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego
Smaczna Pyzasobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać
Z Kuchni Do KuchniRolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepłej . Opłacało się wykorzystać na nią te 4 jabłka , które obrałam i pokroiłam bez pomysłu co z nim zrobię ...) Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 4 - 5 jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie: Oddzielić białka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb. Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest(...)wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić. Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Do drugiej miski (z kakao) dodać resztę wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne
Kulinarne życiepieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut
greenscarfJedni uwielbiają tą propozycję, inni wręcz przeciwnie. Ale jak wiele ludzi na świecie, tak wiele opinii na ten temat. To ciasto jest idealną propozycją dla osób bez piekarnika. Tak, takie osoby też istnieją. Nie jedna z moich znajomych w okresie, gdy wynajmowała mieszkanie (, a właściwie studencki kącik) była pozbawiona kuchenki. Ale w większości przypadków cud nowoczesnej techniki, którym jest mikrofalówka
Słodkie okruszkiNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki : Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek
maniapieczeniamiejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitygotowy!Uwierzcie : smakują nieziemsko!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!SKŁADNIKI:( 8 szt )CIASTO:- mąka pszenna
Ostra na Słodko