ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:161/901)

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 149

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka

w kuchni i w ogrodzie
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 143

Oswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Składniki na 1-2 porcje*: *  2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 83

Tutaj mały torcik z owocami. Bez okazji - zamiast ciasta niedzielnego :) Tort śmietankowo - malinowy, w posypce opłatkowej

kolorowotorcikowo
Delikatne i kruche faworki 305

wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy

Mia Cucina Sofieta
Walentynkowe naleśniki serduszka 135

pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego    Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą

Magiczne Życie Marty
Babka herbaciana 371

smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut

Smakołyki Bereniki
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 165

jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie  nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron.  Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chatka Puchatka 2861

Wreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy bez mąki 296

moja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami.  A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Niebanalne ciasto z patelni 129

powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto.  Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia(...)dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Ciasto dzięki skarmelizowanej skórce jest dość słodkie by jeść je bez dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą jak ciasto zrobione w piekarniku. Przydatny do zrobienia ciasta z patelni

prawdziwe jedzenie
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 151

tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.  *foremka 23*28 lub trochę większa(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Styropian – sernik bez sera 2079

barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany

Poezja smaku
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 199

wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć w domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To  wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój chleb był znakomity(...)blacie roboczym i obficie posyp mąką i kminkiem. Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi sciereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie

Stare Gary
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 316

Ciasto Marchewkowe na ksylitolu Składniki: -  4 jajka - 1 szklanka oleju kokosowego(stopionego) - 1 szklanka ksylitolu - 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 1 szklanka mąki

Smaczne Zdrowe
CIASTO KOKOSOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 374

Ostatnio kupiłam zapas kokosu z nadzieją, że zrobię z nimi jakieś ciasto. Długo nie mogłam znaleźć czegoś co by pobudziło moje zapotrzebowanie na słodkie. Albo za

Smaczne Zdrowe