ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:148/901)

Mus truskawkowy na biszkoptach 150

przygotowaniu ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami: Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami   Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka   Sorbet truskawkowy

Kulinarne przygody Gatity
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 174

czym tam jeszcze chcecie, ja jednak zawsze wybieram opcję "im prościej, tym smaczniej". Potrzebne będą więc jedynie: - 4 dojrzałe banany (im bardziej brązowe i miękkie, tym lepiej, ciasto wyjdzie słodkie bez dodatku jakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała ale polecam razową a do babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna  np. tutaj :)  - dobrze sprawdzi się(...)pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 360

PARIS BREST  - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki śniadaniowe 153

łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto

Kto ugości moich gości?
Pizza ze szparagami i jajkiem 162

szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut  w   195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona

Ugotować
Pizza bezglutenowa 137

się nie zawiedziecie wypróbowując przepis. A jest on naprawdę prosty. Kilka składników, zero sztucznych dodatków i koncentratu ciasta ze sztucznymi spulchniaczami. Polecam! Mam też w planach bezglutenowe ciasto na pizzę bez warzywa w składzie więc jeśli tylko wyjdzie mi tak jak tego oczekuję to przepis pojawi się na blogu. Bądźcie czujni! Przepis na podobną pizzę ale z mąką pszenną znajdziecie

Mienta blog
Ciasto Hawana 41046

weekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)mieszam. 4. Poncz : Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 380

ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750(...)mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 168

powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Bez dodatku drożdży ciasto wyrasta około 2, 5 godziny.  Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
kaszka manna z gruszkami,śliwkami,galaretką na spodzie z płatków owsianych czyli pyszne ciasto bez pieczenia... 165

Składniki: 1/2 litra mleko 3.2%, cukier 1/2 szklanki,cukier waniliowy 1 łyżeczka, masło 2 łyżki, płatki owsiane błyskawiczne 2 szklanki, gruszki w syropie 12 łyżek, śliwki bez pestek 24 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + woda gorąca 400 ml galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do "prawie" stężenia mleko, cukry, masło zagotować i mieszając wsypywać pomalutku kaszkę manną mieszając(...)rozłożyć gruszki w syropie pokrojone w kosteczkę i odstawić do zastygnięcia gdy kaszka ostygła i zastygła porozkładać śliwki i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin ciasto z kaszki bez pieczenia i świeżo zaparzona kawusia Jacobs Crema Gold to doskonała chwila przyjemności...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

trzcinowego, dodać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(bez jabłek) i dokładnie wyrobić. Można mikserem jak i ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ale nie może też być za rzadkie. Ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka więcej ze względu na to iż użyłam(...)też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć

Smaczne Zdrowe
Czekoladowa babka bez jajek 341

Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych(...)cukier i cukier waniliowy.W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę.Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczkaStudzimy w formie.Ciasto dekorujemy cukrem pudrem

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 216

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Tarta z cebulą 124

pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody. Gotowym ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w drobną kostkę. W sporym

peggiwkuchni