Tarta z malinami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego 1/3 kubka wody 2 kubki malin pół szklanki
nietadieta550 g miodu, 320 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka 130 g białka, płaska łyżeczka sody, 1 łyżka przyprawy korzennej: cynamon, goździki, imbir mielony Jest to stary
królestwo garówstopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli. dodatki 200 g mrożonego szpinaku w liściach łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku odrobina masła i oleju ser feta koncentrat pomidorowy passata pomidorowa(...)Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Przemieszać, odstawić i dodać jogurt grecki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście szpinaku, ułożyć plasterki pomidorów
Kuchnia Elliesól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według podanego(...)Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. 3. Mozzarellę kroję na plasterki Włączam piekarnik do nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto
Ale Prostepunkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż na 2 części.Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć
Moje pyszne gotowaniesię sprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować(...)przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Studzimy
Słodkie PrzyjemnościMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchnijest ten tajemniczy "pie"? Otóż wersji tego dania jest wiele, ale mają jedną wspólną cechę - sos/owoce/krem najczęściej są pieczone pod "pierzynką" z ciasta (czasami ciasto zastępuje beza). Pies są tradycyjne nie tylko w UK, ale także w innych krajach angielskojęzycznych. Wydaje mi się, że najpopularniejszy jest sławny apple pie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryszklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek(...)bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut
Mała Cukierenkaszklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek(...)bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut
Mała CukierenkaNadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam(...)naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam
bastalenajest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca(...)więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące się dookoła zwiastujące
vaniliowoczekoladowagalaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru to zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki: 800 ml. śmietany 18% 3 opakowania ŚmietanFixu (małe) 2 galaretki opakowanie biszkoptów 2 opak. 14g. cukru waniliowego Zaczynam od przyrządzenia galaretek, ale nie w 0,5l wody(...)miała płynnej konsystencji. Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol
NaKońcuJęzykaMieliście udany weekend? Moje plany się kilka razy wywróciły do góry nogami, jakbym robiła beczkę samolotem. Ostatecznie zostałam w Gdyni i wybrałam się na Red Bull
Pełny talerzDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju(...)odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże
prawdziwe jedzenie