ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:968/1217)

Wegański sernik w trzech smakach 202

Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako

greenscarf
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 162

Najprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska

królestwo garów
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 181

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)żelatynę. Wymieszać. Wylać na mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki. Tort przed podaniem udekorować ziarenkami granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi amaretti. Smacznego! Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie .  Bardzo było mi miło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki śmietankowe z makiem 461

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak

Smakołyki Bereniki
Śladami podlaskich cerkwi, czyli moje pierwsze 200 km na rowerze 104

Rok 2021. Maj za pasem, mój pierwszy sezon na „szosie” i ambitne plany – w tym roku zrobię jednego dnia 200 km. A jak się uprę… to

Słodki sentyment
Marynowane grzybki 178

Grzyby marynowane… Jak dla mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki(...)Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 163

Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle

My Chcemy Jeść
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 221

Do zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór

głodny alergik
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 176

Witam jesiennie Kochani!  Jak się czujecie? Mam nadzieję, że nie dopadła Was jesienna depresja?  U mnie dzisiaj świeciło słońce i było cudownie! Tak bardzo

Garniec Magalie
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 258

Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z kapustą i sosem żurawinowym 155

Krokiety z kapustą na imprezę sylwestrową i nie tylko. Krokiety z kapustą czy to na pewno polskie danie❓ Bez wątpienia krokiet, chociaż może bardziej ich przodek, u gniecione warzywa z mięsem, zawinięte w ciesto i smażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego – croquer(...)tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego, idealnie gładkie ciasto. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, lekko, przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadź olej i wlej ciasto na naleśniki tak, by przykryć patelnię i smaż naleśnik z dwóch stron. Jak zrobić nadzienie do krokietów

RafalCook
Wanilia 185

Wanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak

ladykitchen
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 225

Pyszne ciasta i torty coraz częściej mają swoje odpowiedniki w wersji zamrożonej. Tak właśnie powstały min. tory lodowe. Zrobiłam wprawdzie nie tort, ale można go do niego zaliczyć. Kto nie zna tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak   likieru Amaretto(...)Zamknęłam pojemnik i wstawiłam na noc do zamrażarki. A rano... nie mogłam się doczekać kiedy je spróbuję. Najpierw musiałam odczekać około 20 minut, żeby lekko się ogrzały i żeby bez trudu można je było wyjąć na talerzyk             Na takie lody warto zrobić miejsce w zamrażarce i żeby mieć je w każdej chwili, kiedy najdzie

Kuchnia u Krysi
Chleb razowy ze słonecznikiem. 147

Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś

Zdrowy Styl Joanny
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 242

ściereczce i mocno obstukujemy go pośrodku, naokoło, odwracając go kilkanaście razy. Pęknie sam.   Miąższ z orzecha można wyjąć na dwa sposoby – albo dzieląc go w środku kokosa jak ciasto – na trójkąty, i wypchać je podważając krótkim nożykiem, albo włożyć połówki orzecha do piekarnika nastawionego na 220⁰C. Miąższ będzie się po 20-30 minutach dał wystukać ze środka(...)Woll . Dostaniecie go TUTAJ , w sklepie e-gustus. SKŁADNIKI masło klarowane/olej rzepakowy/sezamowy/ ryżowy 1 czubata łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka gorczycy białej 2 łyżeczki przyprawy curry Kotanyi (bez soli) 100g cebuli (3 małe cebulki) 2-3 łyżki pasty curry czerwonej 3 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 400ml puszka mleka kokosowego /o zawartości kokosa powyżej

Karo in the Kitchen